Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ADVENT 2017. Ramen, kokteli, šampanjci za pse…restorani i barovi ove godine izlaze na ulice s najoriginalnijom ponudom dosad

advent-janes

Središnji gastronomski punktovi zagrebačkog Adventa, Tomićeva i Kurelčeva ulica, od ove godine spojeni su na Strossmayerovom trgu. Ta lokacija, koja se s Burger festivalom etablirala kao mjesto za najpopularnije zagrebačke gastro festivale, ove će godine funkcionirati kao veliki cirkus pod sloganom Life Is A Circus i kao centralna pozornica za najzanimljiviju adventsku gastro ponudu dosad.  

Nemamo ništa protiv kobasica, fritula i germknedli, ali u gradu koji doživljava najveći uzlet restoranske scene u zadnjih petnaestak godina, bilo je krajnje vrijeme da konvencionalni adventski repertoar ustupi prostor originalnijim street food formatima.  Nakon lanjskog Chef’s Streeta u Tomićevoj, na Strossmayerov trg ove godine dolazi jači postav zagrebačkih restorana, ali vraćaju se i neka već poznati brendovi poput Murtera -Vrata Kornata, reprezentacije kornatskih restorana koja je 2016. bila najbolja adventska gastro kućica ili pulskog Masona koji je publika proglasila najboljim barom na ovogodišnjem Burger festivalu. 

Najzanimljivije vijesti svakako su prilično spektakularan nastup restorana i slastičarnice Time, premijera El Torove kućice i adventska kućica bistroa Pod zidom, uz nekoliko originalnijih street food koncepata poput misterioznog dvojca T&T koji nakon lanjskog nastupa s neobičnim čajevima ovoga puta dolazi sa minijaturnim “street sarmama u pecivu”, ili dama iz pseće delikatese Hov-Hov u Masarykovoj, koje na Strossmayerovom trgu otvaraju kućicu s božićnim keksima i šampanjcima za pse.

Odlični ramen Timeova chefa Vida Nikolića na Adventu će imati uličnu premijeru (planirano otvaranje Time ramen bara je odgođeno za iduću godinu), a na meniju među ostalim i  kobasice od crne slavonske svinje s tajlandskim začinima i čili gulaš od svinjskih rebara s crnim pivom. Timeov slastičar Robert Hromalić za Advent je kreirao divovske, 200-gramske Apple pie fritule, punjene pečenim jabukama i crumbleom s fivespiceom i tonkom. Meat The King će na Strossmayerovom trgu instalirati golemi BarbaQ smoker, partnerski projekt s osnivačem pizzerie O’Hara Marinom Vanjakom, u kojemu će među ostalim peći burgere od crne slavonske svinje i suho odležane govedine. Nakon što je u svojim hamburgerima iz zaborava vratio istarsku špaletu, osnivač Masona Ivan Zidar za Advent najavljuje revival još jednog lokalnog klasika – istarske supe, crnog vina začinjenog šećerom, paprom i maslinovim uljem u koje se namače prepečeni domaći kruh.

Murterani dolaze u jačem sastavu nego lani, na čelu s konobama Opat i Boba, tijekom Adventa u kućici će se smjenjivati chefovi Fabra i Rebca  s dosta dugom listom lokalnih jela poput maništruna od lignji, brudeta od ribe sušene na buri, murterske juhe od sipe, šibenskih luganika i murterskih kroštula. Murtersku kućicu sponzoriraju Turistička zajednica i općina Murter i Nacionalni park Kornati, koji su prepoznali potencijal ovakve turističke promocije i ovom modelu svakako bi trebali razmisliti i drugi obalni turistički gradovi.

S obzirom na živost domaće barske scene, nije posve neočekivano da čak i Murter-Vrata Kornata ove godine ima koktele, njihovu listu zimskih koktela kreirao je veteran hrvatske barske scene Marin Nekić, dok će se u Timeovoj kućici moći kušati kokteli njihovog glavnog barmena, rubno genijalnog Romana Rabika. Kada je riječ o koktelima, sjajna je vijest da barmen Dubravkinog puta Dominik Bečvardi na Trg Bana Jelačića dolazi sa velikim crowd pleaserom Movie Night,  koktelom od rye whiskyja i kokica sa zimske koktel liste Dubravkinog puta, čime barska ponuda na Adventu, naravno, nije ni izbliza iscprljena.

Neki će lokali Fuliranje na Strossamayerovom trgu iskoristiti kao promociju za otvaranje. Među njima pažnju privlače Mosorog, bar novog kazališta  Luda kuća! koji u bivšem kinu Mosor u Zvonimirovoj ulici otvaraju Rene Bitorajac i Branko Đurić Đuro te lička kućica hotela Roo Rooms  koja će prodavati daskice s basom, škripavcem i ličkim kobasicama.

Nikola Marković, chef jednog od najpopularnijih zagrebačkih burger barova 50 A Burger&Champagne bara, dolazi sa svojim Philly cheesesteakom i klasičnim burgerom te s par solidnih pjenušaca poput Bianca Vigna i Dr. Loosenova rizlinga i kuhanim vinom. RougeMarin Marina Medaka na Advent ponovno dolazi s dva koncepta, kućicom za germknedle koja je lani dominirala u ovoj kategoriji i nešto elaboriranijom ponudom burgera i kobasica, među kojima su ove godine merguez, chorizo s maremeladom od ljubičastog luka i salsom od tomatillosa, francuske kobasice s dijonskim senfom i pulled pork sendviči s coleslawom, a prodavat će i odlične macarone Petre Jelenić i prozvode RougeMarinove čokolaterije.

Ponuda pića nešto je slabija od hrane, većina restorana ove će godine u svojim kućicama prodavati koktele i vina a kućice specijalizirane za pića nude uglavnom konvencionalne svari.Oko velikog ognjišta koje će grijati posjetitelje na sredini Strossmayerovog trga, smjestit će se istarska Aure  sa svojim ginom i rakijama te zagrebačka Rakijarnica i Gostionica, uz par zalogajnica poput Wurstbara i Kitchen&Grilla i Berlin, koji je na lanjskom Adventu proglašen najboljom kućicom s kobasicama. Nekoliko restorana najavljuje zanimljiva gostovanja u svojim kućicama, a cijeli program počinje 30. studenog.

Uz Vivatov Ice Bubble bar na klizalištu na Tomislavcu i par boljih kućica poput lanjske Bota Šarine, u kojoj su prodavali svježe kamenice i sashimi od golemih jadranskh tuna, ili orebićkog Croccantina s originalnim recepturama krokantina, amareta i drugih otočkih slatkiša, ova bi godina mogla biti početak specifičnog gastronomskog brendiranja zagrebačkog Adventa. S obzirom da konkurentske božićne manifestacije u Austriji, Sloveniji ili Njemačkoj žele zadržati tradicionalnije profile kada je riječ o hrani, ovi pokušaji da se u Zagrebu stvori modernija, inovativnija, urbanija adventska ponuda dobar su smjer. Pod uvjetom da se restorani i barovi ozbiljno fokusiraju na dizanje kvalitete.   

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.