Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Koje zanimljive slatkiše možete probati na adventu kad vam dosade fritule i germknedle

advent-zagreb-2016-slatko

Ove se godine ponuda hrane na adventu dramatično poboljšala, ali slatkiši ne prate trend. Prosječne fritule s industrijskim umacima i palačinke s nutellom i dalje su glavna stvar. Najvažniji pomak u ovom dijelu ponude su germknedle koje ove godine dominiraju. Adventski trgovi jesu mjesta za tradicionalne, rustikalne slastice poput fritula ali zaista je neobično da se nijedna od popularnih zagrebačkih slastičarnica poput Maka na konac, Orijenta, Amelie, Meet Mia, Torte i to nisu aktivno uključile u advent jer su toliko atraktivne da su mogle ozbiljno podići standard tog dijela ponude.

Fritule su must, ali previše ih je u uglavnom nisu ništa posebno

Germknedle su novi adventski zakon i to će očito i ostati

Na adventu nedostaju i dobre čokolade, zimski sladoledi i neke druge tipične sezonske slastice. Ovih dana još smo jednom prošli trgove u potrazi za mjestima gdje se može pojesti nešto slatko nakon što vam dosade fritule i germknedle. Pronašli smo par zanimljivih stvari.

Gornji grad– Jabuke u šlafroku u Rakija houseu, prže ih na narudžbu

Klovićevi – Dulce de leche brownies u Mundoaki, i dulce de lece u teglicama za doma ili za poklon

Stross – Jedna od plemenitijih ponuda na adventu, starinski viški slatkiši: hib – smokvenjak, praline sa suhim smokvama, rogačem, marmeladom i likerom od gorke naranče i suhe smokve punjene orasima i rogačem, sve u kućici Konobe Težak

 

Tomićeva – vrući tek pečeni vafli napravljeni u obliku štapića s klasičnim preljevima u Wafleku i vruća čokolada s marshmallowsima i čilijem u Rougemarinovu Chef’s Houseu.

Zrinjevac – Okrugljakova kućica Štruklica ima lincere, vanili-kiflice i ostale kekse bez kojih jednostavno nema Božića, upakirane u okrugle brendirane kutije. Razuman i dobar potez.

Strossmayerov trg – vjerojatno najinovativnija slatka stvar na adventu je u kućici The Cookie Writer. Prodaju shotove u čašicama od čokolade u koje toče alkohol po vašem izboru. Toče nekoliko likera, od kokosa, banane, mente, višnje ili bourbon…šteta je samo što su likeri preslatki i preslabi,  bilo bi bolje da toče neku dobru grappu koja ide s čokoladom, višnjevaču, vilijamovku ili sl.

U istoj kućici imaju pravi božićni ginger bread i browniese u monodozama koji se poslužuju vrući s dodacima. U kućici Čokoladni Rudolf možete dobiti pohane banane i vruću čokoladu u koju će vam, za razliku od Chef’s Housea u Tomićevoj, staviti alkohol ako želite.

Johann Franck – Kućice ispred Johanna Francka snabdjevene su linijom klasičnih keksića slastičarnice Zagreb; madeleinea, cimet štangica, vistandinesa i cookiesa u pristojnim i praktičnim malim pakiranjima. 

Europski trg – apsolutni pobjednik među kućicama sa slatkišima je Croccantino, adventska ispostava istoimene slastičarnice iz Orebića. Simpatični pelješki tandem, brat i sestra, u Croccantinu prodaju odlično brendirane tradicionalne pelješke slatkiše kuhinje, amarete, krokantine, orasnice, ušećerene oraščiće.

Dizajn, koncept i kvaliteta slatkiša koji su stalno ponuđeni na degustaciju dovoljno su dobri da vam Croccantino riješi i poneki božićni poklon. Na europskom trgu je i kućica s atraktivnim tradicionalnim božićnim keksima s juga Italije.

TomislavacKralj kobasa ima cinnamon rollse koji dobro idu uz sve od kuhanog vina do zimskog Jacka

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.