Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo PJ Macarons, novi brend macarona najpoznatije hrvatske slastičarke Petre Jelenić

Dobar macaron ima napetu, glatku, ne previše izbočenu površinu i malo se sjaji. Obje polovice imaju tanki hrapavi rub između kojega s vidi ujednačeni sloj kreme, koja ne smije ni stršati izvan rubova tijesta niti ostati skrivena u kolačiću. Macaron na samoj površini, doslovno samo na gornjem milimetru smije biti hrksav, dok iznutra mora biti mekan, nikad se ne smije mrviti kad ga zagrizete i tijesto mora biti optimalno chewy i prozračno, ni pregusto ni prepuno mjehurića, Cijela ideja ove ingeniozne francuske slastice je finesa u trenutku. Tri suprotstavljene teksture u kojima okusi eksplodiraju u jednom ili dva griza, da bi u sekundi sve nestalo ne ostavljajući nikakav trag slatkoće ni ljepljivosti u ustima, već samo sjećanje na užitak. PJ Macarons, novi brend najpoznatije hrvatske slastičarke Petre Jelenić, osmišljen je da bi taj ideal približio najširoj publici.

Petra Jelenić

Macaroni su idealni za komercijalizaciju. Zabavni su, šareni, zgodni za poklon, nema granica u kreativnosti i okusima i ako su napravljeni zaista dobro, macaroni su jedna od najboljih slastica uopće, utjelovljenje smisla deserta. Macaroni su, naravno, bili i jedna od omiljenih slatica iz Petrine slastičarnice Mak na konac, jedan od njezinih potpisnih kolača. U nedjelju rano popodne otišli smo u City Centar West, provjeriti kako je odluka da uđe u masovniju proizvodnju i brendiranje utjecala na kvalitetu njezinih macarona. Na ovom projektu Petra Jelenić se udružila s čokolaterijom Artisan crafted chocolates Rougemarinova chefa Marina Medaka, koji je nedavno iz Ilice preselio u shopping centar na rubu grada. Medakove zanatske čokolade i macaroni Petre Jelenić prodaju se na istom punktu na odvojenim brendiranim štandovima, a Jelenić sada surađuje i na kreiranju novih okusa Artisan crafted chocolates pralina. U nedjelju smo tako probali njezine makovnjačiće, bombone od maka i bijele čokolade zanimljive teksture, koji dobro evociraju okuse makovnjače, ali im ni dobar kick citrusa koji dolazi u pravom trenutku, ne pomaže da se iščupaju iz stiska tupaste, bezokusne i preslatke bijele čokolade. No, vratimo se PJ Macaronsima.

Iako se sada proizvode u većim količinama, to su srećom i dalje oni fini, ručno rađeni macaroni kakvih se sjećamo iz Maka na konac. Od šest vrsta koje smo probali nekoliko je macarona, nažalost, bilo zaista preslatko, a toga se ne sjećamo iz vremena Maka na konac. S cijenama od desetak kuna po komadu, dopadljivim dizajnom kutija i dovoljno čestim promjenama okusa, posebno onih sezonskih, PJ Macarons daju odličnu vrijednost za novac. Od šest okusa koje smo probali, macaroni od sezama i maline ostavili su najbolji dojam.  

Sezam – ovaj nježni macaron ima savršenu teksturu, nije presladak, krema je bogata i dubokog okusa, ali vrlo lagana, cijeli ovaj macaron je lagan kao oblačić. Zagrizete ga, okus sezama i vanilije razlije vam se ustima i na aftertasteu se opet zavrti fini, blagi orašasti okus sezama da bi onda sve nestalo i ostavilo čist i lagan osjećaj u ustima. 

Malina i mak – opet optimalne teksture, ali iako se jasno osjeti voćna svježina i kiselina maline, ova kombinacija nam je bila preteška. Ovo je ipak dobar macaron, i ljudima koji vole sklopove okusa poputonih u prekmurskoj gibanici, bit će puno atraktivniji.  

Malina – divan voćni macaron, klasičan, elegantan, tijesto je dovoljno podigrano da ničim ne guši raskošan svježi okus pjenaste kreme od maline, samo je zaokružuje slatkoćom i daje fini aftertaste. Najbolji macaron koji smo probali.

Čokolada – ovo je vjerojatno jedan od najtežih zadataka, napraviti savršeni macaron od čokolade, jer tu toliko ovisi i o kvaliteti same bazne namirnice i o slastičarovom znanju i vještini da iz čokolade s kojom radi izvuče baš njezine najbolje okuse. Ovdje je problem bazna namirnica, koja je očigledno kvalitetna ali ni po čemu izuzetna, pa je i macaron unatoč vještini Petre Jelenić ostao tek korektan.

Čokolada i kava – nedovoljno odvažna kava u ovom macaronu nije stvarni problem, jer se istodbno i u kavi i u čokoladi osjete njihove fine voćne note što je totalna rijetkost u hrvatskim slasticama od ovih sastojaka. Najveći problem je opet što je macaron presladak, točnije što se na aftertasteu samo prve sekunde osjeti kava a onda ona nestane i potpuno ga preuzme agresivna slatkoća. S druge strane, za ljude koji vole malo konvencionalnije okuse, ovo bi mogao biti hedonistički šampion PJ Macaronsa.

Pečena paprika – ovaj okus nam je, naravno, izazvao najveće zanimanje, ali nas je i najviše razočarao. Presladak i bez karaktera, ovaj macaron samo zbunjuje, jer nema onaj slatki distinktivni okus pečene paprike niti njene zemljane okuse, samo blagi osjećaj masnoće. Da nismo znali da je od paprike, ne bismo uspjeli dešifrirati glavni sastojak. Ako ga dorade, mogao bi biti hit.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.