Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo nove zimske koktele Dominika Bečvardija. Movie Night bi trebao biti zvijezda ovogodišnjeg Adventa

Cimet, klinčići, kuhano vino, naranče, snijeg, germknedle…zimski mirisi vjerojatno spadaju u najjače emotivne trigere kada govorimo o hrani. Zbog tih mirisa i osjećaja koje izazivaju, hladnoća i duge zimske noći nas ne otvrdnjuju, raznježuju nas, vesele i okreću sebi i drugima. Ali jesu li zimski mirisi zaista pokretači sjećanja i emocija, ili samo asocijacija na ono što zaista daje draž zimi? U svojoj novoj zimskoj koktel listi, glavni barmen Dubravkinog puta Dominik Bečvardi bavi se drugim dijelom ove jednadžbe.

”Tražio sam zimsku koktel listu koja će biti što dalje od općih mjesta i generičkih  cimet-klinčići sklopova,” kaže Bečvardi. “Morao sam istražiti što su moji najosobniji doživljaji zime”. Ledene večeri iz kojih zaljubljeni parovi bježe u topla kina, kolači kojima su nam bake u podsvijest uprogramirale osjećajni kod zime, izmišljene ili stvarne prehlade koje se pretvore u filmske maratone pod dekicama…Rezultat su vrlo osobni kokteli koji istodobno funkcioniraju kao sigurni crowd pleaseri. “Ovo je restoranski bar. Prodajemo pedeset koktela dnevno što je izvrsno za restoran, ali i ostavlja dovoljno vremena i prostora da svaki koktel bude elaboriran i poslužen s cijelom pričom i raskošnom prezentacijom,” kaže Bečvardi, “Najviše naših koktela poslužuje se na kraju večere. Većina naših gostiju nije koktelska publika. Što znači da kada naručuju koktele, oni istražuju, očekuju novi doživljaj. Kokteli su prilagođeni takvim situacijama.” U punom Dubravkinom putu u subotu poslijepodne probali smo pet koktela.

Tea Party je prezentacijski najspektakularniji koktel koji smo kušali. Inspiracija za njega, kako ime kaže, su zimski čajevi puni limuna i meda. Tea Party radi se od Botanist gina, zelenog chartreusea i zelenog čaja s borovnicom i ličijem i poslužuje kao japanski čaj.  “Zagrijavanje čaja treba se ubrzati da oslobodi dublje, gorče okuse,” objasnio Bečvardi. S angostura bitterom, cvjetnim bitterom, svježim limunovim sokom i sirupom od meda, koktel se zaista pije kao čaj, ohlađen ulijevanjem u čajnik preko suhog leda. Tea Party je čvrst, konkretan koktel na bazi gina, prefrivolan za naš ukus, ali definitivno atraktivan zbog prezentacije.

Movie Night je najveseliji koktel koji smo pili za dugo vremena. Posvećen zimskim dejtovima u kinu, poslužuje se u kutiji za kokice, zatrpan svježe pečenim kokicama.  Ključni sastojak koktela je sirup do kokica koji u Dubravkinom putu rade sami, infuzirajući bazični sirup tek pečenim kokicama. Okus i miris ovog sirupa sami po sebi bi bili dovoljni da ga Dubravkin put brendira i prodaje kao masovni proizvod. Movie Night, koktel od Bulleit Rye whiskeya, Punt e Mes vermuta i half&half mješavine slatkog vrhnja i mlijeka, zabavan je, šarmantni koktel kakav bismo jako htjeli vidjeti na zagrebačkom Adventu.

Treći koktel koji smo kušali nastao na vrlo osobnim sjećanjima. “Za mene je zima uvijek bila nonina štrudla od jabuka”, kaže Bečvardi, “Ovaj koktel je koncentrat okusa prave pite od jabuka i posveta tim sjećanjima.” Plantation rum, sirup od demerare, bijelog šećera i zimskih začina i pire od jabuke uzemljeni su crumbleom od badema, lješnjaka i sušenog voća, ukrašen lijepim minijaturnim jabučicama blanširanima u bijelom Dolin vermutu. Plantation rum u ovom koktelu je prejak za temu pite od jabuka.

 

Ovo neočekivano veselo poslijepodne u baru Dubravkina puta završili smo u istom tonu, kao Alisa kod Ludog klobučara, koktelom Candy Jar, svijetlom piću koje se kroz oblak dima otkriva u kuglastoj stakelnoj čaši, ludim mirisom Coca Cole i Kiki bombona. Koktel se zaista radi od Tito’s votke infuzirane Kiki bombonima i dashom Maraschina, dok miris Coca Cole dolazi iz dima (suhi led je bio pošprican ekstraktom Coca Cole). U hiperaktivnoj kombinaciji Kiki bombona i Coca Cole, votka je odigrala dosta ozbiljan posao na održavaju strukture pića. Candy Jar nam definitivno ne bi nikad palo napamet naručiti u baru ni restoranu, ali ispod candy store tsunamija zapravo je pristojan koktel koji je bilo zabavno probati.

Zadnji koktel koji smo probali ostavio je najbolji dojam. Nazvan Your Sweetness Is My Witness (da, Barry White, još jedna zimska asocijacija), ovaj je koktel iz potpuno drugog filma. Osim kombinacije čistog Aviation gina i Aviationa infuziranog zelenim celerom, posebnu crtu daju mu starinski Mulassano Liquore delle Alpi, rub od aceta od crnog ribiza i par kapi  Chiavalonovog ulja Ex Albis. Ovo ozbiljno, moćno, raskošno piće koje zapravo dosljedno predstavlja rukopis barmena Dominika Bečvardija, stvoreno je za gusja jetra, ali odlično funkcionira i kao samostalni ili aperitivni koktel. “Naš je cilj kreirati koktele koje će gosti zbog njihovih receptura, inspiracije, priča iza koktela i prezentacije, moći iskusiti samo u Dubravkinom putu,” kaže Bečvardi. S ovom neobičnom, ali pristupačnom i komercijalnom listom koktela, zasigurno se približavaju tome.  

DUBRAVKIN PUT
Dubravkin put 2, Zagreb


Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.