Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ante Pižić na zagrebačkom je adventu kuhao svoj jedinstveni skradinski rižot

pizic-1

Danima se pričalo da se gostovanje Ante Pižića u adventskom Chef Streetu u Tomićevoj ne smije propustiti. Pižić je, govorili su nam, jedini čovjek koji još radi autentični skradinski rižot, zadnji čuvar tog jela koje spašava od izumiranja. U Tomićevoj su na adventu već nastupili neki od najboljih i najpopularnijih hrvatskih chefova poput Andreja Barbierija i Dina Galvagna, a Pižić, chef skradinskog Skipper kluga Arka, najavljen je kao posebna atrakcija. O skradinskom rižotu hrvatski su gastro autori i blogeri napisali tisuće tekstova. 

Gospođa Pižić 

To je jelo zbog kojeg se planiraju putevi u Skradin, koje su u tom kraju uvijek kuhali muškarci jer je miješanje velikih količina kuhačom koja podsjeća na veslo fizički iscrpljujuć posao, zahtijeva barem dva dana pripreme i nitko mu ne pristupa olako ni spontano.  Tradicionalno skradinsko građansko jelo, ovaj rižot radi se od ruže teleta bukovačke buše, na temeljcu od starog prijevca, s nešto junetine, govedine, malo pršuta, malo muškatnog oraščića i dovršava se zrelim sirom.

Skradinski rižot na adventu

Skradinski rižot mora biti esencija slasnog mesnog okusa i uravnotežen, ekscentrično kremast i zaokružen bogastvom i masnoćom sira, po čemu je Pižićev poznat i cijenjen. Nakon što ga je u seriji “No Reservations” globalno promovirao Anthony Bourdain, ovo je jedinstveno jelo konačno mogla probati i masovna publika zagrebačkog adventa.

https://youtu.be/Kj5maytfqN8?t=35m38s

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.