Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Taman čokolatijeri i Express Bar pokreću ekskluzivnu seriju vođenih tastinga koktela i čokolade. Evo kako rezervirati

Najbolji hrvatski zanatski čokolatijeri i najbolji zagrebački kafić udružili su se u vrlo seksi zimskoj projektu. Taman Artisanal Chocolates, iza koji su Sanja Vladović i Stiv Kahlina, i Express Bar Ivana Leke, pokreću seriju vođenih degustacija na kojima će koktele uparivati s čokoladom.

Zašto je ovaj projekt bitan? Zato što su Taman Chocolates u Hrvatsku donijeli visoki međunarodni standard zanatske izrade čokolada, posebno sa svojim mikro serijama bean-to-bar čokolada koje rade od pomno biranog (i teško nabavljivog) kakaa s plantaža koje prednjače u novom, osviještenom valu uzgoja kakaovca. Riječ je o izuzetno stručno izrađenim čokoladama s listom međunarodnih nagrada, koje istražuju autentični karakter kakaa s različitih položaja.

Express Bar je, s druge strane, jedino mjesto u Zagrebu gdje možete probati vrhunske i rijetke čajeve (dobavljač Tea Time One) perfekcionistički pripremljene specialty kave i fenomenalne koktele koji po ozbiljnosti tehnike i izvedbe premašuju većinu konkurencije.

Kad se dva tako posvećena i stručnja tima udruže na projektu, rezultat je puno više od zbroja elemenata. Vođene degustacije koktela i čokolade u dosadašnjim su izdanjima dobile tako dobre recenzije da su ih odlučili nastaviti, ovoga puta u dva termina, 21. studenog i 19. prosinca. 

Broj mjesta vrlo je ograničen, zbog prostora i zbog kompleksnosti teme. Ove radionice su prilično intenzivno iskustvo, osjetilno i u pogledu količine znanja s kojom ćete se u dva sata koliko traju suočiti u Express Baru. Sve je međutim koncipirano tako da možete i samo doći uživati u koktelima i čokoladi. Evo kako će izgledati MIKSOLOGIJA: Sparivanje koktela i čokolada

SLIJED 1.

Čokolada 

Tamna čokolada (62%), blage voćne arome, aromatizirana čistim eteričnim uljem slatke naranče i koricom naranče, začinjena drobljenim zrnima četiri različite vrste papra i listićima timijana. Ova čokolada je 2018. godine nagrađena je broncom na Academy of Chocolate award. 

Koktel Margareta

Koktel izrađen milkwash postupkom s čokoladnim mlijekom, bogatog tijela, s blagom čokoladnom notom spojeno s tekilom i citrusnim aromama eteričnih ulja naranče.

Truffle 

Kremasti Cremino od badema i bijele čokolade prožet koricom naranče i eteričnim uljem naranče koji unosi svježinu i dodaje blagi okus citrusa, ručno uvaljan u tamnu gorku čokoladu i kakao prah intenzivnog okusa kakaa.

SLIJED 2.

Čokolada

Tamna mliječna čokolada (39%) s povećanim udjelom kakaa, iznimne kremoznosti, s aromatičnom kombinacijom mediteranskog bilja (komorač, ružmarin, timijan, kadulja) iz organskog uzgoja čijim aromama dominira svježina.

Koktel Maxcal 

Pokazni model tehničkih znanja  Express Bara, Maxcal je moćni spoj dimljenih nota mezcala, ljutine đumbira i herbalnih nota kadulje.  

Truffle 

Cremino od slatkih badema i bijele čokolade s organskim kokosom, Bourbon vanilijom, koricom limuna i eteričnim uljem limuna koji olakšavaju slatkoću Cremina. Sredina trufflea je ručno obložena s tri sloja bijele čokolade od kojih je drugi pomiješan s hrskavim ljuskicama kokosa.

SLIJED 3.

Čokolada 

Intenzivna gorko-slatka čokolada (60%) u kombinaciji s hrskavim komadićima organski uzgojene kave iz Kolumbije i aromatičnim kardamomom. Čokolada je inspirirana poviješću kave jer je začinjavanje kave kardamomom bio omiljeni način ispijanja kave u vrijeme kad je ona tek postajala popularna u Otomanskom carstvu. Ova čokolada je 2018. godine nagrađena broncom na Academy of Chocolate award.

Koktel Klasik Espresso 

Autorski Martini Express Bara, koji rade sa svježom kavom posebno pripremljenom za koktel,  konjakom i Madagascar bourbon vanilijom uz napredne tehnike moderne miksologije koje mu daju ekstremno kremastu teksturu i naglašavaju slađu  aromu kave.

Truffle 

Centar trufflea, napravljen od Cremina od lješnjaka i mliječne čokolade s cvijetom soli Solane Nin, obložen je s tri sloja tamne čokolade od kojih je drugi pomiješan s hrskavim biskvitom. Ovaj truffle je 2019. godine nagrađen srebrom na Academy of Chocolate award.

MIKSOLOGIJA: sparivanje koktela i čokolada 

21.11.2023 u 20 sati i 19.12.2023. u 20 sati

Express Bar, Petrinjska 4, Zagreb

Cijena 49 eura, 

Rezervacije

Broj ulaznica je ograničen, preporučuje se rana rezervacija. Radionicu je moguće kupiti i kao poklon bon na web shopu Taman Chocolates  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.