Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto smo prilično uvjereni da je Express uvjerljivo najbolji kafić u centru Zagreba 

Vlasnik Expressa, barmen Ivan Leko danas nam je dosta dugo i detaljno objašnjavao posebne značajke vrhunskog (i skupog) japanskog čaja gyokuro. Express u Petrinjskoj, koji inače nije skup, prodaje gyokuro iz organskog uzgoja za 9,2 eura, što je gotovo jednako cijeni najskupljeg Expressova koktela. No, Expressov gyokuro, kojeg uvozi zagrebačka ekspertno entuzijastička tvrtka Tea Time One zaista vrijedi čašu dobrog šampanjca, vrhunskog vina, ili autorskog koktela.

Gyokuro iz okolice Kyota, koji raste u sjeni, bere se samo jednom godišnje, a s biljke se skidaju tek tri ili četiri prva lista, ima bouquet dostojan velikih bijelih vina iz doline Loire; ovaj genijalni čaj miriše na klorofil, mladi blanširani špinat, kuhane bijele šparoge i kukuruz šećerac.

Gyokuro se toči dva puta: prvo je točenje elegantnije, dok je drugo tanično, klorofilnije i blago gorko. Gyokuro smo svojedobno pili u Noelu, u vrlo uspjelom pairingu hrane i čaja. Zelene listići gyokura mogli smo i jesti nakon što smo popili čaj. Gyokuro Kyoto Okumidori vrhunac je Expressova čajnog programa, koji se bazira na čajevima iz Kine, Japana i Tajvana, koje rigorozno bira i uvozi Tea Time One. Kava dolazi i iz splitske craft pržionice kava family: trenutno se bazična Expressova kava kuha od brazilske arabike. Kava se poslužuje u veoma specifičnim šalicama. 

Kokteli su briljantni. Ivan Leko jedan je od najboljih hrvatskih barmena. S gospodinom Lekom upoznao nas je Zlatko Ivkić, jedan od najvažnijih hrvatskih miksologa uopće, koji danas vodi Fine stvari, distributersku tvrtku i trgovinu za ekskluzivne destilate. Kokteli gospodina Leke izrazito su autorski, nešablonski i dosta očaravajući. Danas smo još jednom probali briljantni i duboko zadimljeni ali svježi i elegantni Mexcal.

Poslije Maxcala naručili smo kućni Negroni, nešto skuplji od klasičnog Negronija. Kućni se Negroni radi od Mulassanova crvenog vermuta, Mulassanova bittera i Monachusova gina, s malo narančine kore.

Koktel je gorak, ekspresivan sa sasvim blagim slatkim crtama, i nevjerojatno dugim okusom. Kućni Negroni najskuplji je koktel u Expressu. Košta oko devet i pol eura. Što je smiješno jeftino za tako kompleksan, bogat i precizno izbalansiran okus. Svi drugi kokteli koštaju oko osam eura ili neznatno više, što je opet široko prihvatljivo.

Zbog distinktivnih koktela, čajeva i kava, Express je uvjerljivo najbolji kafić u centru Zagreba. Express nažalost ne drži vino (osim vrlo dobrog pjenušca Dvanajščak Kozol) niti smo na meniju uspjeli pronaći bilo koje craft pivo. Što je sve šteta. Specijalizacija ne treba značiti isključivost. No, u onome što radi, Express je jednako dobar  kao vrhunski kafići u velikim europskim gradovima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.