Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VALENTINOVO 2020. Čini se da su restorani večeru 14. veljače odlučili učiniti široko dostupnom

Carpaccio ni ove godine neće imati posebni meni za Valentinovo,” rekao nam je Vlado Lisak, vlasnik jednog od najuspješnijih zagrebačkih restorana. “Naime, meni ne bismo mogli prodavati za manje do 250 do 300 kuna. A želimo i mladim ljudima, koji nemaju velike budžete i ne idu često u restorane, omogućiti da se dobro provedu na Valentinovo. Ako ljudi naručuju s redovnog jelovnika i ako ne moraju naručivati tri ili četiri slijeda, oni mogu proći i sa stotinjak kuna po osobi. Mislim da je to fer. Restoran ćemo Za Valentinovo ukrasiti restoran crvenim ružama, a deserti će biti nešto drukčije dekorirani. S obzirom na velik broj upita, imat ćemo tri seatinga: od pet do sedam, od sedam do devet, i od devet do zatvaranja restorana,” kaže gospodin Lisak.

Načelom široke dostupnosti vodili su se i neki drugi ugledni i popularni restorani poput Vinodola, Franko’s Streeta i El Tora. Vinodol je tako na svoju web stranicu stavio posebni a la carte jelovnik za Valentinovo sa sedamnaest jela u njihovu standardnom rangu cijena: juha od buče košta 32 kune, rižoto s lignjama, dagnjajma i kozicama 90 kuna, porcija škampa na žaru 180 kuna, a tartar biftek 88 kuna. El Toro će i idućeg petka nuditi svoj redoviti jelovnik, na kojem je također dosta opcija za manje od 100 kuna, i oko te cijene: “Petkom nam je restoran uvijek pun stalnih gostiju, pa nismo htjeli raditi posebne menije,” kaže Josip Šelendić, jedan od Torovih vlasnika.

Franko’s Street pripremio je, pak, dva posebna trosljedna menija, ali po zaista široko prihvatljivim cijenama: u Franku za Valantinovo možete večerati miso juhu, selekciju sushija i kolač Roberta Hromalića za 160 kuna. Isto toliko košta i drugi meni, koji se sastoji od nigirija s odležanom govedinom, spring rollsa s trganom svinjetinom i jednog od Hromalićevih kolača.

Ni restorani koji pripremaju višesljedne menije nisu išli visoko s cijenama. Četverosljedni jelovnici Pod zidom koštaju 285 i 315 kuna, što su vrlo dobre cijene s obzirom na njihov bogati sadržaj i na činjenicu da su ta jela pojedinačno skuplja. Za 285 kuna chef Jurica Jantolek pripremat će tartar biftek, raviole s patkom, teleći file te malinu i ciklu kao desert. Riblji meni počinje pastrvom, slijede ravioli s kozicama i steak od tune. Desert je isti kao i na mesnom meniju.

U sličnom rangu cijena je i meni chefa-vlasnika Agave Belizara Miloša. Za 350 kuna Agava nudi tartar biftek s kremom od stiltona i dehidriranim malinama, rižoto s bučom, dimljenom scamorzom i krokantom od limete, file brancina s kremom od cvjetače, šafranom, hrskavim kaparima i emulzijom naranče i maslinova ulja te tortu od badema i Guanaja grand cru čokolade.

Tekka, koja dosad nije sastavljala posebne menije za Valentinovo, ove je godine izašla s čak četiri jelovnika u raznim rangovima cijena, od od 250 do 542 kune. Meni za 250 kuna za jednu osobu počinje sa edamameom, a slijede torikarage (japanska pržena piletina) sushi Sapporo i desert. Jelovnik za 262 kune za jednog gosta sadrži horenso gomae (špinat sa sezamovim umakom) spring rollse, teriyaki piletinu i desert. Meni za 464 kune za dvoje kreće sushi rolicama od kozica, nastavlja se gyozom pa miješanom tempurom, da bi završio desertom, dok najskuplji meni od 542 kune za dvoje nudi tartar od tune, yakitori, veliki sushi Kiku i desert. I ovi su meniji jeftiniji nego kad se ta jela naručuju pojedinačno.

Restortan ReUnion u modernom gradskom hotelu Canopy u Branimir Centru za Valentinovo je kreirao mesni i riblji jelovnik. ReUnionov Chef Marinko Topalović za predjelo će servirati kroket od konfitiranog pačjeg batka, Waldorf salatu i tartar bftek, za drugo jelo raviole s goveđim repom, tartufima i gusjom jetrom, a za glavno jelo biftek s kremom od batata, pečenom palentom i bearnaise umakom s pjenušcem. Desert se zove Kleopatrine čokoladne piramide.

Na ribljem meniju večera u Canopyu počinje carpacciom od grdobine s kremom od sira i hrena. Slijedi vruća juha od škrpine s fileom škrpine, vongolama i kozicama, pa file brancina s glaziranom mladom mrkvom i meringue s kremom od malina i mousseom od belgijske čokoalde. Mesni meni košta 290, a riblji 280 kuna.

Oxbo u Hiltonovom Doubletree hotelu sastavio je tri prigodna jelovnika: riblji, mesni i vegetarijanski. Na četveroslijednom mesnom meniju koji košta 235 kuna, posebno se ističu sporo pečena rebra Black Angusa s renomirane američke farme Creekstone. Zvijezda ribljeg menija, koji stoji 325 kuna, svakako je kovač u škartocu, dok vegetarijanski jelovnik za 195 kuna sadrži rolice od tofua na carpacciu od cikle, povrtnu tempuru i čokoladni meringue s kesten pireom.

Hilton Garden Inn odlučio se pak za dva azijska menija, po 250 i 260 kuna, na kojima se nalaze sushi, juha tom yum, tartar od tune, tempura od kozica, slatko kiseli losos i biftek s azijskim rezancima.

Jedan od najboljih hrvatskih restorana, Zinfandel’s, smješten u Esplanadi, najboljem hrvatskom hotelu, prirodno ulazi u sasvim drugi rang cijena. Chefica Ana Grgić pripremila je za Valentinovo raskošan petoslijedni meni, koji počinje oscietra kavijarom i bisqueom od rakova. Slijede jastučići punjeni burratom s gustom juhom od rajčica, poširani kovač s pestom od pistacija, teleći file s umakom od timut papra, te blok od jagoda s karameliziranim jagodama. Zinfandelova otmjena večera za Valentinovo košta 695 kuna.

Naposljetku, pregled gastronomskog Valentinova u Zagrebu završavamo fine dinining restoranima Noel i Theatrium. Noel, jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, za ovogodišnje Valentinovo ne priprema poseban meni jer su Ivan Jug i Goran Kočiš upravo uz završnoj fazi izrade novog jelovnika koji bi trebao donijeti puno novosti, i koji će biti predstavljen 17. veljače. Pretpostavljamo da će Noelovi gosti za Valentinovo kušati neke od tih novosti.

Theatrium također ne sprema poseban jelovnik; ovog nam je tjedna chef Filip Horvat kazao kako rezervacije za Valentinovo stižu jakim tempom, te da jedino razmišlja o nekom kratkoj jeftinijoj ponudi za mlađe goste, koji načelno ne posjećuju fine dining restorane.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.