Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Večera craftova u ReUnionu morala bi pokazati da su gastronomija i pivo prirodni saveznici

Rizoto s dimljenom cvjetačom, confitirani pacji batak

Prošle se srijede u Nomi za nekoliko stolova točilo pivo. Pivo je standardni dio Nominog pairinga. E sada, ako je pivo dovoljno dobro za visoko elaboriranu modernističku kuhinju poput Nomine, zašto ga većina hrvatskih gastronomskih restorana ignorira, ili ga drži tek reda radi ako neki gost ožedni, a ne želi piti vodu ili colu? Odgovor je u naslijeđenim navikama i nenaslijeđenoj kulturi.

Premda se Hrvatska smatra pivskom zemljom, u njoj se i danas skoro 99 posto potrošnje piva svodi na jeftine korporacijske lagere (prodaja tog tipa piva na svjetskim tržištima već godinama ozbiljno pada). Lagani masovni lageri zaista nisu upotrebljivi u ambicioznoj gastronomiji.

Nadalje, Hrvatska nema i nikad nije imala nikakvu pravu kulturu piva. Ona je tek u nastajanju, budući da su se prvi domaći craftovi pojavili prije jedva pet godina. Stoga je, nažalost, logično da se u zemlji u kojoj su svi navikli piti Ožujsko, Karlovačko i Heineken, i u kojoj je prava pivska scena začeta tek nedavno, pivo nema skoro nikakvu ulogu u restoranskoj industriji.

Što je, naravno, loše i za proizvođače craftova i za restorane: bezbrojni stilovi craft piva mogu se odlično složiti s najrazličitijim stilovima kuhanja. Da bi se sadašnje stanje promijenilo, potrebno je konkretno, uživo, na gastronomskim večerama, demonstrirati da se pivo i vrhunsko kuhanje vrhunski slažu. Takvih je večera nažalost premalo,

U studenom 2017. jedna se održala u Dubravkinu putu, dok je ondje još kuhala Priska Thuring. Lani smo pak bili na vrlo dobrom beer pairingu chefa Ivana Ergovića u porečkom restoranu Spinnaker. A ovoga će petka gastronomsku pivsku večeru u zagrebačkom ReUnionu skuhati chef Marinko Topalović, dok je piva birao Andrej Čapka, vlasnik Zmajske pivovare i jedan od zaslužnih začetnika hrvatskog craft pokreta.

zmajska

Pivska večera u ReUnionu, u hotelu Canopy by Hilton, započet će chicherronom i pivskim mlincima uz koje će se točiti srednje bogati i vrlo pitki American Blonde Ale (ABA) Petog elementa.

Slijedi rižoto s dimljenom cvjetačom, pačjim confitom i čipsom od pačje kože. Ovo moćno i raskošno jelo zahtijeva vrlo svježe, hmeljasto i jako pivo, pa će se uz rižoto servirati Zmajsko Pozoj IPA, jedno od najbolje ocijenjenih hrvatskih piva uopće. Uz vongole poširane u porteru, smeđem maslacu i limunovoj kori potrebno je nešto laganije i voćnije pivo poput Garden Brewery Citrus IPA-e .

Slijedi flank steak od američkog black angusa s rostijem od krumpira i pečenim maslinama. Pečena govedina traži raskošna, velika crna vina, ili pak moćno tamno pivo kao što je Zmajsko RIS (Russian Imperial Stout) koje je odležavalo u hrastovim bačvama i sadrži desetak posto alkohola.

Naposljetku, uz tart od tamne čokolade točit će se Gardenov Chocolate and Peanut Stout. Pojedini stilovi piva, zapravo sve više stilova piva, idu sjajno i uz deserte.

Prilično smo sigurni da će pivska večera u ReUnionu pokazati važno mjesto piva u gastronomiji. Nadamo se da će se takve večere sve češće priređivati u boljim hrvatskim restoranima. Pivska večera od pet slijedova u ReUnionu košta 290 kuna po osobi.

REUNION (Canopy by Hilton)Sunday Family ReUnion

Branimirova ulica 29

Petak, 12. travnja 2019.

20:00

Cijena 290 kuna po osobi

Rezervacije 01 4559 518 ili 

info@reunionrestaurant.hr

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.