Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Finale izbora za Restoran godine Kulta plave kamenice: treće mjesto osvojio je Noel sa 100 bodova

restoran-godine-2019-noel

U ponedjeljak, dan prije Badnjaka, u Noelu smo probali dva jela koja okusima i teksturama nadmašuju Angle u Barceloni. Angle je prije točno mjesec i pol dana dobio drugu Michelinovu zvjezdicu, a mi smo ondje ručali baš u vrijeme objavljivanja te vijesti. Ta dva jela, brancin u soli s teksturama peršina, i patka u mlincima (recepte smo objavili jučer) pokazuju velike Noelove mogućnosti u ozbiljnoj međunarodnoj konkurenciji.

Noel se u svojim najboljim trenucima može uspoređivati i s Angleom, čiji je chef patron čuveni Jordi Cruz (tri zvjezdice za ABaC), kao i s restoranom Agli Amici iz Udina, koji je hrvatskim restoranskim fanovima jako dobro poznat, i koji, kao i Angle, ima dvije zvjezdice. Daljnji Noelov napredak zavisi, prije svega, od poslovnih odluka njegovih suvlasnika.

Naime, sommelier Ivan Jug i chef Goran Kočiš, dvojica od trojice suvlasnika, veći su dio ove godine proveli na cesti. Ali doslovno na cesti, budući da su stalno putovali između Zagreba i Buja, gdje su u hotelu San Canzian otvorili istarski Noel. E sada, ako želite imati dva, ili tri, ili lanac luksuznih restorana, morate prvo pronaći ljude koji će ih voditi. Jedan kuhar i jedan šef restorana ne mogu istodobno boraviti na dva mjesta, i uz to još unapređivati svoj posao.

Ako se Kočiš i Jug, kao i druga dva ključna čovjeka u Noelovu sustavu, sommelier Goran Petrić i sjajni mladi barmen Karlo Ferenčak, odluče koncentrirati primarno na zagrebački Noel (što znači da nekome moraju prepustiti odgovornost za Noel u Istri), zagrebački Noel mogao bi dobiti drugu Michelinovu zvjezdicu. Kad zagrebački Noel funkcionira kako treba i može, kuhanje je besprijekorno, servis je izvanredan, dok je vinska lista ionako, bez ikakve konkurencije, najbolja u Zagrebu.

Gastronomska budućnost zagrebačkog Noela, ponovimo, ovisi isključivo o poslovnim odlukama njegovih vlasnika. Njihovo znanje, talent i profesionalizam ne samo da nisu upitni, nego drastično nadmašuju hrvatske standarde.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.