Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Recept za rižoto chefa Agave Belizara Miloša je masterclass klasičnog kuhanja

rizoto-paski-sir-timijan-kruska-agava

Agava u Tkalčićevoj jedan je od najboljih i najpouzdanijih zagrebačkih restorana. Ponajprije zahvaljujući klasično školovanom chefu Belizaru Milošu, i sommelieru Darku Lugariću. Iako se nalazi u najtipičnijoj turističkoj ulici, Agava se ne bavi turističkim biznisom. U Agavi se kuha dosljedno, precizno i s puno tehničkog znanja. Zbog toga, a i zato što hrvatski chefovi baš nemaju često običaj objavljivati recepte na društvenim mreama, svojevrsni je događaj da je Belizar Miloš na svom Facebook profilu objavio recept za svoj poznati rižoto s paškim sirom, timijanom i kruškom.

Security Check Required

null

“S obzirom da sam u novu godinu ušao u novi veliki životni i poslovni izazov koji sam dugo planirao i koji se realizirao na najbolji mogući način, ovih sam dana izuzetno sretan i darežljiv. Ne volim pričati o sebi i o svojim izvjesnim uspjesima, ali kad vam kolege i struka kaže da nešto najbolje radite u svome poslu onda mi je teško ostat ravnodušan i ne biti ponosan na to.” Rižoto je, piše Miloš, nepisani postulat kulinarstva. “Kad želiš vidjet koliko je kuhar dobar naruči mu risotto.” U Agavi, Milošev rižoto od paškog sira, timijana i kruške jedno je od potpisnih jela. “Kod rižota, detalji čine razliku između dobrog i izvrsnog,” objašnjava Miloš. Osim vrhunskih namirnica, tehnike, znanja i iskustva, za pravi rižoto nužni su preciznost u poštivanju pravila i određeni inventar. Za početak, Miloš daje ove upute:

1. Tava za rižoto mora biti obla slično kao kotlić, ali od dna prema vrhu se treba širiti. Najbolji materijal tave je naravno bakar, ali vrhunski rezultat može se dobiti i s aluminijskom tavom. 

2. Temeljac s kojim podljevate rižoto mora biti nježan a njegova temperatura mora tik pred vrenje. Točnije, 70 do 75 stupnjeva Celzija. 

3. Rižoto se miješa isključivo i jedino drvenom kuhačom

4. Idealno je pripremati rižoto na električnoj ploči, jer je temperatura tako najbolje raspoređena

Rižoto od paškog sira, timijana i kruške 

Chef Belizar Miloš, Agava

Sastojci

  • nježni pileći temeljac
  • ljutika
  • riža Carnaroli Riserva
  • paški ovčji sir
  • svježi timijan (samo listići)
  • bijelo vino (sauvignon ili rizling)
  • cognac ili vinjak ili brandy
  • kruška vilijamovka
  • svježi papar
  • sol
  • šećer
  • maslac
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje 

Postupak

Ljutiku usitnite, zagrijte tavu na umjerenoj temperaturi, pa tek onda dodajte maslinovo ulje i ljutiku. Ubacite prstohvat soli i prtsohvat šećera. Ovim postupkom postići ćete bržu i bolju karamelizaciju ljutike. 

Nakon 1 minute ubacite rižu u tavu i stalno miješajte na malo jačoj temperaturi. Tim postupkom ćete “otvoriti” zrna riže da biste dobili ono najvažnije što rižoto čini kremoznim, a to je škrob. U fazi tostiranja riže ne smijete se ni slučajno odmaknuti od tave ili je ostaviti bez nadzora, odnosno konstantnog mješanja. 

Sljedeći korak je dodavanje vina, a najsigurniji znak da je vrijeme za dodavanje vina jest da vas riža zapecka po prstim kad je dotaknete prstima. Kad vas riža zapecka, dodajete vino i pustite 10 sekundi da alkohol ispari pa počinjete postupno dodavati temeljac. 

I sad počinje onaj dio s famoznim konstantnim mješanjem i ne mrdanjem od tavice. Temeljac dodajete šefljom, u intervalima od 20-30 sekundi, ali pazite da temeljca u tavi nikad nema više od debljine prsta iznad riže. Podlijevanje traje 14 do16 minuta. 

Ugasite plamen ili struju i dodajte ostale sastojke, slijedećim redoslijedom: svježi timijan, papar pa paški sir. Rižoto dobro promiješajte i kušajte da vidite koliko je potrebno dodati soli s obzirom da je paški sir žestok i slan. Ne želite presolitio rižoto. 

Kad ste dotjerali okus, idemo sa završnim djelom kojeg nisam naveo na početku ali je krucijalan. Prije nego počnete pripremu za rižoto, malsac morate narezati na kockice i ubaciti u zamrzivač. Ovo je jedan od detalja koji rižito čini izvrsnim a ne samo prosječnim, naravno ako ste poštovali cijelu proceduru koju sam naveo Zašto? Jer ledeni maslac djelomično zaustavlja daljnje kuhanje riže i s time dobivate kontraefekt koji stvara dodatnu kremoznost onoj koju ste dobili od rižinog škroba. 

U tom trenutku krećete sa famoznom tehnikom mantekiranja gdje “živčano” mješate rižoto dok se sav maslac ne rastopi. Na samom  kraju dodajte malo konjaka ili vinjaka ili brandyja, promješate i poklopite tavu na jednu minutu da rižoto malo miruje (što je i zaslužio nakon dvadesetminutnog maltretiranja) 

Rižoto servirajte u poluduboke tanjure i na njega kreativno “razbacajte” krušku viljamovku narezanu na male kockice (narezane tehnikom brunoise). Poškropite s malo vrhunskog maslinovog ulja (preporučam nježnije sorte poput Leccina, Ascolane tenere ili Taggiasche)

Dobar tek!

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.