Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Old River, smješten u srcu tartufarske Istre, primjer je kako bi trebali izgledati ambiciozniji restorani  kraj ceste

old-river-g

Old River je vrlo atraktivan na više razina. Njegova pozicija, na samoj cesti najatraktivnije istarske regije što se tiče tartufa, prirodno je njegov najjači adut. Vozeći se do Old Rivera, iz svih smjerova može se proći nekoliko tartufarskih trgovina. Nadalje, blagovonica restorana okrenuta je mirnom zelenilu i rijeci Mirni. Ambijent Old Rivera uistinu je omamljujući pa se iz njega nismo željeli maknuti nekoliko sati. Stalno izmjenjivanje kiše i sunca pojačalo je dobar ugođaj.

Old River je vrlo decentno preuređen pa nam zapravo nije bilo žao što nismo mogli na terasu. Za restorane smještene na cesti, Old River je ambiciozan i zapravo pokazuje kakvi oni mogu biti. Old River se bavi izrazito lokalnom i sezonskom kuhinjom što je uvijek pohvalno, s blagim dodirima gastronomije i ponekim luksuznim sastojkom poput naravno tartufa. Jelovnik je kratak i  pametno i jasno sastavljen: red pršuta i sira, nekoliko privlačnih pašti, sezonske fritaje i steakovi.

Naručili smo fritaju s crnim tartufima koja je zaista zamirisala cijelu blagovaonicu, iako se u ovo doba ne mogu pronaći baš najbolji primjerci. Ogromna fritaja dovoljna za jedan cijeli obrok, bila je vrlo dobro pripremljena, s povećom količinom tartufa,  nedostajalo joj je tek mrvicu  kremoznosti. Svejedno, okus je zaista briljirao.

Kruh, koji dolazi u drvenoj kutiji i gosti ga samo režu, također je bio na razini zadatka. Fuži s tartufima spadaju među najbolje koje smo u Istri probali u zadnjih 12 mjeseci. Old River ih je skuhao vrlo precizno i zasuo mećavom crnih tartufa. Problem je jedino, s ozbirom da Old River nije baš konoba nego punokrvni restoran, što tartufe ne riba pred gostima. Ribanje tartufa trebao bi biti definirani ritual, koji restoran iz nepoznatog razloga izbjegava.

Lazanje s jelenom i dimljenim sirom izgledaju veoma privlačno,  u njima dominira snažno ali meko meso divljači. Dimljeni sir se ipak negdje izgubio, mogao se snažnije osjetiti. Salata koju smo dobili kao prilog vrlo je dobro funkcionirala uz donekle teško ali vrlo dobro jelo. Brownie bez glutena s lješnjakom i maslinovim uljem klasično je i vrlo korektno jelo za desert. Old River dakle ne kuha spektakularno, ali kuha primjereno svom žanru, s dobrim i poštenim praksama. Tehnički je njegova kuhinja napredovala u zadnjih nekoliko godina.

Old River je nepretenciozan, ali ambiciozan restoran kakvih bi u Istri trebalo biti više, pogotovo uz ceste na putu za veća turistička središta. Vinska karta je ekstremno lokalna pa na njoj gotovo i nema vina izvan susjedstva restorana. Što nije loše, jer se u susjedstvu Old Rivera nalaze neki od najboljih istarskih vinara. Servis je odličan u svom žanru. Obilan ručak s buteljkom Piquentumova refoška platili smo 120 eura. 

OLD RIVER

Rušnjak 70, Buzet

HRANA -4/4 VINO +3  AMBIJENT -5  SERVIS 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.