Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
aqua-panna-banner

7 najboljih restorana u Poreču za ljeto 2019.

spinnaker-ergovic

Općenito govoreći, veći dio porečke restoranske scene i danas živi u socijalističkom modelu masovnog i nezahtjevnog turizma. To znači da ispred njihovih terasa stoje plakati s golemim lažiranim fotografijama njihovih navodnih specijaliteta.

U kuhinje tih restorana već godinama vjerojatno nije ušla ni jedna stvarno svježa bijela riba, kao ni bolji komad govedine ili teletine. Ipak, nekoliko novijih i dva vrlo stara restorana, nagovješćuju porečki izlazak iz gastronomske anonimnosti. Evo liste najboljih porečkih restorana.

1. Spinnaker

spinnaker-karbun-g

Spinnaker je gastronomski bistro s uvjerljivo najkompetentnijim kuhanjem u Poreču. Spinnaker ne drži najskuplju robu poput živih škampa ili luksuznih bijelih riba, ali njegova su jela ukusna, dorađena, elegantna i lijepo prezentirana. Hobotnica i grdobina koje smo probali prije desetak dana, kao i fenomenalni gazpacho, pokazuju da Spinnakerovi chefovi znaju što rade. Vinska lista uvjerljivo je najbolja u Poreču.Sv. Nikola

2. Sv. Nikola

nikola2

U ovom restoranu, kojeg je siroto Ministarstvo turizma proglasilo najboljim u Hrvatskoj za 2018 godinu, drže uglavnom vrhunsku ribu i rakove, ali ih baš ne znaju uvijek vrhunski skuhati. Sv. Nikola na ovoj je listi i zbog jako dobrih sastojaka i solidne vinske karte.

3. Divino

divino-terasa

Divino je neobična kombinacija klasičnog ribljeg restorana i gastronomskog bistroa, s tim da im gastronomija ipak nije najjača jača strana. Najpametnije je naručiti ribu ili škampe s gradela.

4. Ulixes

ulixes-dvoriste

Ulixes je stari restoran na Decumanusu, glavnoj porečkoj ulici. Ulixes vjerojatno katkad radi s uvoznom bijelom ribom i velikim rakovima, ali ondje srećom ne pokušavaju pretenciozno kuhati, nego vam naprosto donesu korektno pečenu i vrlo ukusnu ribu.

5. Hrast

hrast-tartar-skampi-kozice

Hrast je pedesetak godina stara porečka restoranska institucija s lijepom terasom, dobro uređenim interijerima i velikim akvarijem za hlapove i jastoge. U Hrastu pokušavaju ozbiljnije kuhati što im baš ne ide, tako da je pametnije naručivati sasvim jednostavna jela, poput škrpine al forno. Vinska karta nije loša.

6. La Pentola

la-pentola-prsut

La Pentola je veliki, izvrsno uređen restoran na plaži, otprilike dva kilometra udaljen od centra Poreča. La Pentola je jedino mjesto u Poreču gdje možemo provesti cijelo popodne a da nam ne bude dosadno, i nismo jedini, jer je u subotu popodne Pentola bila punija od bilo kojeg restorana u centru Poreča.

La Pentola ima vrlo dobru pivsku listu: drže čak i Orval, jedno od najboljih piva na svijetu. Vinska je karta kratka i korektna. Damjanićeva se malvazija toči na čaše, što je najlogičniji izbor za Poreč, budući da je porečki vinar Damjanić višestruki svjetski šampion. Hrana je prilagođena plaži: pizze iz krušne peći, salate, burgeri, par dobrih predjela (vitello tonnato, carpaccio, burrata) i par ozbiljnijih komada mesa poput goveđih steakova i janjećih kotleta.

7. Chili Fusion Streetfood

Chili fusion streetfood

Dan Dan noodles testing 🥵 #chilifusionstreetfood #porec #poreč #summer #istria #istra #istriacounty #croatiafulloflife #asianfood #wrap #chickenwrap #tuna #tunapoke #kungpao #katsu #satay #porkbelly…

Chili Fusion Streetfood zagrebačkog chefa Vida Nikolića, koji je u subotu navečer ondje osobno kuhao, uvjerljivo je najuzbudljiviji street food u Istri. Zeleni curry i pileći satay zaista su autentični, a porcije su velike za cijene niže od deset eura. Izbor piva jako je loš, dok vino uopće ne drže.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

7 najboljih restorana u Poreču za ljeto 2019.

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min