Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Porečki Spinnaker maštoviti je bistro s preciznim kuhanjem i bogatom vinskom kartom

spinnaker-karbun-g

Koliko god da bistronomija već desetak godina vlada hrvatskom restoranskom industrijom, Istri bistroi zapravo kronično nedostaju. Istra je puna rustikalnih konoba, konvencionalnih turističkih restorana i više ili manje uspješnih gastronomskih restorana. No, osim sjajnog Ria u Rovinju teško nam se sjetiti baš uspješnog pravog bistroa na istarskoj obali; dakle lokala koji kuha jednostavnu, svježu a opet elaboriranu hranu koja ne ulazi u definiciju “domaće” rustikalne kuhinje.

Spinnaker, smješten na porečkoj rivi, maštovito i inovativno puni tu prazninu. Spinnaker ne radi sa skupim sastojcima. Ondje nema velikih škampa ni divlje bijele ribe, a ni cijene nisu divlje, ručak za dvoje s buteljkom Matoševićeve Grimalde, platili smo oko 700 kuna. Ali, od onoga s čime radi, Spinnakerova kuhinja isporučuje laganu, lijepu, precizno i školovano pripremljenu hranu čistih i ugodnih okusa, i duhovitih naziva .

spinnaker-gazpacho

Carpaccio od brancina zove se Karbun, jer je brancin tretiran aktivnim ugljenom. Karbun ima čisti, svježi okus sirove ribe s diskretnom aromatičnom podlogom kapara i citrusa.

Gazpacho od rajčica, s malo ulja od bosiljka, bio je izvrstan. Spinnakerov gazpacho obogaćen je finim guancialeom i sušenim malim rajčicama i jagodama, koje su servirane na rubu tanjura. Tekstura jagoda nije dobro pogođena jer su ispale žilave, pa bi možda bilo bolje koristiti svježe ili ih naprosto izbjeći. 

spinnaker-hobotnica
spinnaker-grdobina

Zato je hobotnica kuhana u sous videu bila jako mekana i lijepo se slagala s mousseom od krumpira i lemongrassa, raguom od graška i glaziranim malim mrkvama. Medaljoni grdobine, također iz sous videa ostali su uzorno sočni, a na mesu nije bilo ni traga opnama koje u devedeset posto drugih restorana zaborave očistiti. U redovnu postavu stola idu tri ulja braće Chiavalon i nekoliko vrsta soli.

Vinska karta je ekstenzivna, s puno zanimljivih i vrijednih lokalnih vina po korektnim cijenama, ali bi trebalo prekrižiti vina kojih više nema u podrumu, poput Lagunine Vižinade.

Servis je jako dobar. Spinnaker, lokal s dva chefa, Ivanom Ergovićem i Goranom Hrastovčakom, jedan je od najciviliziranijih restorana na porečkoj rivijeri.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.