Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI POREDAK JADRANSKIH GASTRONOMSKIH HOTELA Obećavajuće puno promjena

keller-terasa

Scena ambicioznih hotelskih restorana na Jadranu najbrže je rastući segment hrvatske gastronomske industrije. Dva su jasna razloga za takav trend. Prvo, hoteli su manje porezno opterećeni od samostalnih restorana. Drugo, hotelijeri su, barem neki, shvatili   da je gastronomija jedan od najvažnijih segmenata njihova posla.

Ovog se proljeća i ljeta na Jadranu otvara nekoliko zaista iznimno ozbiljno koncipiranih hotelskih restorana, dok i oni postojeći stalno poboljšavaju svoju ponudu i servis. Evo našeg izbora najvažnijih gastronomskih hotela na Jadranu za 2019. godinu. Lista je sastavljena zemljopisno: od zapadne Istre do Dubrovnika.

1. San Rocco, Brtonigla

san-rocco-2018-tartufi

San Rocco je izmislio ideju gastrohotela u Hrvatskoj. Danas, skoro dva desetljeća  kasnije, San Rocco je i dalje uzoran u čitavom nizu elemenata, od najboljih tartufa u zemlji do skoro perfektnog vinskog servisa. San Rocco je zasluženo postao jedan od najpouzdanijih hrvatskih brendova kad je riječ o pravoj gastronomiji.

2. Noel Buje, San Canzian, Donji Mužolini, Buje

san-canzian-noel

San Canzian, vrlo luksuzni hotel s 25 soba, uspio je privući Noel, jedini zagrebački  restoran s Michelinovom zvjezdicom. Zanimljivo je da će se istarski Noel, s  austrijskim chefom Danielom Tschlachterom na čelu kuhinje, otvoriti prije samog hotela, za jedno tri tjedna. Noel je prvi restoran u zapadnoj Istri s visokim međunarodnim kriterijima fine dininga, utemeljenog na istarskim morskim i lokalnim sastojcima.

3. Cap Aureo, Grand Park, Rovinj

laurel-separe

Veliki Jeffrey Vella u rovinjskom hotelu Park vodi svoj dosad  najambiciozniji  hrvatski restoran, s menijima od dvadeset slijedova. Gospodin Vella  perfekcionistički vodi vrlo snažan tim, koji uključuje i omiljenu slastičarku Petru Jelenić. Probat ćemo početkom lipnja.

4. La Pentola, Poreč

pentola

La Pentola, tehnički gledajući, nije hotelski restoran, nego restoran na plaži. No, Pentola je u vlasništvu velike hotelske tvrtke Valamar, koja se nastoji gastronomski  afirmirati i koja je s Pentolom artikulirala jedan do najboljih casual koncepta na Jadranu. La Pentola nudi pizze, burgere i tjesteninu koji se izrađuju u kući,  puno craft piva i pametnu kombinaciju jednostavnih ali dobrih hrvatskih i talijanskih vina, sve za   široko prihvatljiv novac. La Pentola bi uz nešto preciznije kuhanje mogla postati prvi  istarski restoranski lanac.

5. Roxanich, Motovun

Vinar i poduzetnik Mladen Rožanić izgradio je prvi pravi vinski hotel u Hrvatskoj. Gospodin Rožanić angažirao je Stephana Macchija kao gastronomskog konzultanta. Mlađi čitatelji možda znaju da je gospodin Macchi došao u Hrvatsku prije više od dvadeset godina, da je sudjelovao u postavljanju niza važnih  kuhinja poput Boškinca na Pagu, i da je riječ o tehnički besprijekornom chefu.

6. Black & Blue, Girandella, Rabac

black&blue-interijer

Ovaj izvrsni steakhouse mogao bi se otvoriti bilo gdje u centru Zagreba. Trebalo bi ga, zapravo, franšizirati. Black & Blue drži nekoliko vrsta govedine, koju njegovi kuhari savršeno peku i serviraju baš kako treba, s optimalno pogođenim prilozima. Na vinskoj bi se listi moglo poraditi.

7. Draga di Lovrana, Lovranska Draga

draga-marko-skarica
Sommelier Marko Škarica

Michelinova zvjezdica za Denija Srdoča trebala bi preporoditi ovaj teže pristupačni restoran i hotel na jednom od čarobnijih mjesta u Hrvatskoj, između Učke i mora. Srdočeva je hrana elegantna, hedonistička i prilično lokalna. Srdoč se, recimo, veseli sezoni lovranskih trešanja, koja je upravo pred vratima. Marko Škarica spada među vodeće hrvatske sommeliere.

8. Navis, Opatija

navis-sabljarka

Gault & Millau je mladog chefa Tinu Sinožića već proglasio hrvatskom kuharskom nadom godine. No, i roba koja dolazi u restoran najboljeg opatijskog hotela doista  impresionira. U protekle tri godine ondje nismo zatekli škampe koji nisu bili živi, ni ribu koja još jučer nije plivala. Kad nije bilo najboljeg ulova, pošteno su nam   sugerirali da jedemo meso. Navis uskoro predstavlja novi jelovnik, ambiciozniji nego dosad. Voditelj restorana Denis Herceg, također vrlo mlad čovjek, ostavlja dojam posvećenog profesionalca.

9. Matsunoki, Bellevue, Mali Lošinj

Matsunoki je uz Tekku najbolji japanski restoran u Hrvatskoj. Matsunoki je fenomenalno uređen, sushi je zaista svjetske klase, a vinska karta na skoro nevjerojatnoj razini za hrvatske kriterije: možete birati hoćete li na čaše piti Larmandier Bernier ili Egly Ouriet. Matsunoki je trijumf ozbiljnog pristupa  hotelskim restoranima

10. Alfred Keller, Alhambra, Mali Lošinj

alfred-keller3

Alfred Keller nalazi se u tranzicijskom razdoblju. Nakon što je Melkior Bašić zbog bolesti morao napustiti ovaj raskošno uređeni restoran u najboljem kvarnerskom hotelu, ovih bi dana u Alfred Keller trebao doći chef s Michelinovim pedigreom. Koncept ostaje isti – maksimalno lokalni i sezonski fine dining.

11. Boškinac, Pag

boskinac-lista

Ambiciozni chef Matija Bregeš preporodio je kuhinju jednog od prvih hrvatskih  gastrohotela. Mladi gospodin Bregeš, koji svake zime stažira u progresivnim europskim restoranima, mogao bi svježe preuređenom Boškincu donijeti Michelinovu zvjezdicu. Lokalna je janjetina jedan od fokusa Bregešove kuhinje. Boškinčevom se timu vratio i maštoviti barmen, bivši hokejaš Zvonimir Lovrenčić.

12. Lemongarden, Brač

lemongarden-terasa

Chef Ante Udovičić suvereno vodi klasični fine dining restoran u vjerojatno najljepšem jadranskom hotelu. Lani smo ondje uistinu uživali, i nismo pronašli ni  jednu značajniju pogrešku. Ambijent je prelijep. Osobito stolovi uz more, dok je vinska  karta, nažalost, ekscentrična na pogrešan način. 

13. LD Lešić Dimitri Palace, Korčula

lesic-dimitri-glavna

LD je restoran malog hotela Lešić Dimitri, jednog od pionira pravog luksuznog  hotelijerstva u Hrvatskoj. Chef Marko Gajski dokazao se kao kompetentan egzekutor lokalno internacionalne kuhinje, do baskijske stare i moćne govedine do korčulanskih jastoga. Ambijent je, naravno, posve čaroban.

14. Vapor, Bellevue, Dubrovnik

bellevue-dubrovnik-terasa

Bellevue, jedan od ljepših dubrovačkih hotela, ponovo se otvorio prije nekoliko tjedana. Glavni restoran i dalje se zove Vapor, a u njemu kao glavni chef, baš kao i  prije dvanaest godina radi Saša Računica, čovjek nježne senzibilne ruke, s dovoljno mašte da uobičajenu hranu five star hotela pretvori u nešto plemenito i privlačno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.