Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 najvažnijih pozitivnih događaja u hrvatskoj restoranskoj industriji u 2018. godini

chefs-stage1 (1)

Stiže dio godine u kojemu se sastavljaju konačne liste najboljih i najgorih, najvažnijih i najsretnijih događaja, trendova i protagonista za 2018. Kult Plave Kamenice i ove će godine  glasovanjem profesionalaca iz restoranske i vinske industrije izabrati Restoran godine, Chefa godine i Vino godine. Međutim, prije početka biranja, u idućih ćemo nekoliko dana upozoriti na određene pojave, ljude i događaje koji su pozitivno ili negativno obilježili godinu. Za početak, evo liste najvažnijih pozitivnih događaja u restoranskoj industriji.

1. Chef’s Stage

chefs-stage1

Prvi Chef’s Stage održan u rano proljeće u Šibeniku, najvažnija je gastronomska manifestacija dosad organizirana u Hrvatskoj, zato što je na jednom mjestu organizirano pomiješala niz vodećih svjetskih i hrvatskih chefova i restauratera, uspješno afirmirala ključna načela moderne gastronomije i promovirala iznimno značajnu zakladu Budu Foodie, koja omogućuje školovanje mladim hrvatskim chefovima i drugim ugostiteljskim profesionalcima. Svaka cast Rudiju Štefanu i njegovim partnerima.

2. Etabliranje Michelina u Hrvatskoj

monte-michelin

Prije dvije godine Hrvatska je dobila prvu Michelinovu zvjezdicu, da bi se ove godine mogla pohvaliti s tri. Tijekom 2018. godine Michelinovi su inspektori ekstenzivno obilazili hrvatske restorane, pa se uskoro nadamo još kojoj zvjezdici. Michelin je svakako najautoritativniji restoranski vodič na tržištu i moćan alat međunarodne promocije za hrvatsku gastronomiju.

3. Povratak gastronomije u velike jadranske hotele

matsunoki-g (1)

Prije samo tri godine u hotelima na moru nije bilo gastronomskih restorana, osim pokojeg izdvojenog ekscesa. Onda je lošinjska Jadranka prva počela etablirati ozbiljno kuhanje u Alhambri i Bellevueu, da bi se ove godine počeli pridruživati Valamar i Maistra, kroz čitav niz aktivnosti od suradnje s vrhunskim chefovima, do gastronomske revitalizacije poznatih restorana ili otvaranja novih, poput izvrsnog Valamarova steakhousea u Rapcu.

4. David Skoko na 24 Kitchen

skoko-premijera

Batelinin chef 16. studenog premijerno nastupa u svom kulinarskom showu Stari gušti nova kužina na globalnom kanalu 24 Kitchen, čije su najveće zvijezde Gordon Ramsey i Jamie Oliver. Riječ je o prvoj ozbiljnoj prilici da široka svjetska publika iz prve,  maksimalno kompetentne ruke, upozna hrvatsku gastronomiju. Uopće ne sumnjamo da će televizični gospodin Skoko tu priliku dobro iskoristiti.

5. Hrvatsko prvenstvo sommeliera na Lošinju

prvenstvo9

Ovogodišnje Prvenstvo sommeliera Hrvatske pokazalo je da hrvatski sommelieri nikada nisu bili ambiciozniji, znatiželjniji i marljiviji. Sommelieri postaju sama krema hrvatske ugostiteljske industrije, što je iznimno važno, kako zbog rasta kvalitete  ukupnog restoranskog servisa, tako i zbog jačanja uloge vina u hrvatskom turizmu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.