Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvenstvo sommeliera Hrvatske ove je godine izgledalo spektakularno. Evo najzanimljivijih detalja

prvenstvo9

Na 22. Prvenstvu sommeliera Hrvatske na pozornici u lošinjskom five star hotelu Bellevue u finalu se našla zanimljiva trojka.

Lanjski prvak Hrvatske Siniša Lasan, sommelier dubrovačkog restorana Proto, sudac Decanterovih Svjetskih vinskih nagrada i ozbiljan kandidat za Master Sommeliera, suvlasnik i sommelier zagrebačkog Noela Ivan Jug, inače prvi hrvatski certificirani sake sommelier i Jugov kolega iz Noela Goran Petrić, regionalni sommelierski prvak za Kontinentalnu Hrvatsku.

prvenstvo3

Zadaci su bili vrlo teški, stres pojačan odbrojavanjem štoperice na ekranu, dvorana puna gledatelja. Atmosfera električna, a razlike među finalistima manje nego se očekivalo. Evo što se događalo.

1. Budući prvak Ivan Jug u hladnom moru

U utorak ujutro Ivan Jug probudio se s teškom upalom sinusa. Nekako je uspio proći polufinalni ispit (koji su sommelieri kasnije komentirali kao “brutalno težak”) ali začepljeni nos i šmrcanje su se nastavili.

Kako je nos glavno oružje svakog sommeliera, gospodin Jug znao je da mora nešto poduzeti. Pa se odlučio na radikalne mjere.

Oko tri popodne bacio se u ne baš toplo kasnolistopadsko more, odspavao pola sata, da bi na završno natjecanje došao s oporavljenim nosom. I pobijedio.

2. Curve ball Franka Lukeža i Gorana Petkovića

Pojam curve ball u bejzbolu označuje osobito podmuklu felšanu loptu. Predsjednik Hrvatskog sommelierskog kluba Franko Lukež i uvoznik finih pića Goran Petković bacili su finalistima najgori mogući curve ball.

Zahtijevali su od njih da na temelju mirisa, bez kušanja, prepoznaju posve egzotična pića poput finskog bijelog whiskyja i talijanskog likera od šljiva.

Ta je disciplina masakrirala bodove sve trojice finalista.

3. Vještina posluživanja

Kad ste na pozornici, prirodno je da vas uhvati trema. Trema se kod finalista najviše vidjela u disciplini posluživanja, koja natjecateljima dopušta najviše improvizacije i priliku za najviše bodova na općem dojmu ali i gafove.

prvenstvo4

Zadnja disciplina, rastakanje magnuma

U ovoj disciplini Ivan Jug tremu je pretvorio u prednost. Noelov sommelier šarmirao je suce koji su glumili goste i zabavljao publiku ne upadajući u zamku niskog stila. Gospodin Jug pokazao je najvišu profesionalnost u disciplini ugostiteljstvo (hospitality), što je podjednako važan aspekt sommelierskog posla kao i čisto znanje o vinima.

4. Sommelieri

prvenstvo1

Hrvatsku restoransku scenu pratimo desetljećima. Nikad dosad na njoj se nije predstavilo toliko marljivih i pametnih mladih ljudi kao na ovom natjecanju.

Opća razina ambicija i znanja prilično nas je impresionirala. Sommelieri su danas vjerojatno najnapredniji dio hrvatske ugostiteljske industrije.

5. Ambijent

prvenstvo7

Nino Dusper, utemeljitelj i počasni predsjednik Hrvatskog sommelierskog kluba, u svom je govoru naglasio kako je lošinjska Jadranka, tvrtka vlasnica hotela Bellevue, zaslužna za kvantni skok u hrvatskom turizmu jer je prva u zemlji shvatila da se u turizmu mora ulagati u ljude i u znanje, a ne samo u nekretnine i namještaj.

Gospodin Dusper nesporno je u pravu, o čemu svjedoči i sjajna organizacija ovogodišnjeg sommelierskog prvenstva.

6. Mediji i država 

Nevjerojatna je sramota za državnu televiziju, koja inače redovito izvješćuje o svakoj fešti od srdela na bilo kojem jadranskom molu, što nije poslala kamere ne Lošinj.

Sommelier je iza kuhara najvažniji čovjek u ozbiljnim restoranima, a ozbiljni su restorani dio kičme hrvatske turističke industrije.

Pa ipak, državno sommeliersko prvenstvo državnoj je televiziji bilo nevažno, baš kao i Ministarstvu turizma. Što je podjednako znakovito, jer obje te institucije svojim neznanjem i neaktivnošću iz godine u godinu ustrajno i uspješno štete hrvatskom turizmu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.