Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U nedjelju je u lošinjskom hotelu Bellevue otvoren spektakularni japanski restoran Matsunoki

matsunoki-g (1)

Matsunoki je, dakle, prvi japanski restoran otvoren na hrvatskim otocima. Osim te hvalevrijedne činjenice, Matsunoki je i jedan od spektakularnije uređenih restorana na cijelom Jadranu. Matsunokijev prostor definiraju crveni lounge stolovi, naslonjači i fotelje koji se nalaze u čistom kontrastnom donosu s tamnim grafemima na suprotnom zidu. Drugi definitorni element čini drveni  sushi šank s desetak stolica, iznad kojeg su izložene boce nekih od najboljih pića na svijetu poput Delamain konjaka, dok je treći bitan element otvorena kuhinja za kojom je u nedjelju navečer radila mala satnija kuhara, na čelu s glavnim chefom Sašom Pribičevićem i chefom konzultantom Vidom Nikolićem.

Ekipa Matsunokija za svečano je otvaranje pripremila nepretenciozan, ali vrlo precizan meni koji pokazuje najbolje strane tog prilično jedinstvenog restorana, koji se baš ne uklapa u tipičnu hrvatsku turističku ponudu (što je kompliment). Naime, na našem je moru dosad radilo tek nekoliko ozbiljnijih sushi restorana,od kojih je daleko najbolji bio onaj u dubrovačkom hotelu Palace u vrijeme dok je Goran Štrok bio vladao dubrovačkom hotelskom scenom.

matsunoki-kuhari (1)

Chef konzultant Vid Nikolić, chef Saša Pribičević i Matsunokijevi kuhari

Ne smije se, naravno, podcijeniti ni dubrovački Takenoko, na čelu s chefom connoiseurom Mariom Starmanom, no izvan Dubrovnika, koji je ionako svijet za sebe, na Jadranu nikad nije bilo  kvalitetnog sushija (novigradski restoran Damir & Ornela koji servira finu sirovu ribu, nema nikakve veze sa sushijem i sashimijem). Stoga je otvaranje pravog, ambicioznog, odlično uređenog i kulinarski kompetentnog japanskog restorana na Malom Lošinju uistinu relevantan događaj za hrvatsku hotelsku i restoransku industriju. Pogotovo zato što se većina sastojaka za sushi i sashimi nabavlja na Jadranu.

matsunoki-sank (1)

Svečana večera u Matsunokiju počela je sashimijem od fenomenalne Kali tune, pa od izvrsnog zubaca, kojima se pridružio i losos. Zatim su gosti dobili veliku platu sushija, koja se sastojala od nigirija s ultimativno masnom, topljivom tunom (za sirovu tunu ne postoji veći kompliment od masnog i topljivog) te od niza vrlo finih rolica, među kojima nam se najviše dopala ona s avokadom.

matusnoki-sancerre (1)

Treće je jelo bila hrskava gyoza punjena mesom moćne crne slavonske svinje. Radi se definitivno o jednoj od dvije najbolje gyoze koje smo kušali u Hrvatskoj. Naposljetku smo još dobili precizno pečeni patkin file prepun umamija, uz koji se izvrsno složio elegantni crni Sancerre Pascala Joliveta.

matsunoki-veuve-cliquot (1)

Na otvorenju je proslavljena 200. godišnjica Veuve Cliquota

Prije i poslije večere uzvanici su mogli popiti velike količine Veuve Clicquot Rosea, koji je u Matsunokiju obilježavao svoju 200. godišnjicu… Veći dio šampanjca točio se iz magnuma što je, naravno, poboljšalo dojam o nasljedniku inovativne inicijative udovice Clicquot, kojoj se pripisuje prvi rose šampanjac. 

Matsunoki na Lošinju definitivno spada među najspektakularnija i gastronomski najzanimljivija mjesta ne samo na otocima, nego i na cijeloj hrvatskoj obali. Možemo se samo nadati da će Matsunoki zadržati najvišu razinu kvalitete sirove ribe, koju je pokazao u nedjelju navečer. Svi drugi elementi za njegov uspjeh, od uređenja, kulinarske kompetencije i servisa do zapravo važnih detalja poput dizajna tanjura, vrlo su čvrsto utemeljeni.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.