Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

KAKO JESTI NA +30 Pet gastronomskih prijedloga

Kad govorimo o hrani, vrućina se obično povezuje sa salatama što može biti dosadno, pogotovo ako se hranimo u restoranima, od kojih većina ne brine za vrste povrća niti ih reže kada gost naruči salatu. Salate prečesto spadaju u jela koja se pripremaju unaprijed, a doista nema ničeg goreg, ni po svježem vremenu, a kamoli u ovim tropskim danima, od sparušene, uvenule salate čije je povrće pustilo previše vode.

Umjesto dosadnih i loših salata, predlažemo nekoliko očiglednih opcija koje ne zamaraju metabolizam (pa zato nigdje nema crvenog mesa ni viška ugljikoghidrata), koje su nutricionistički zadovoljavajuće, gastronomski uzbudljive i dobro se slažu s rashlađenim bijelim i ružičastim vinima, ili s ledenim pivom.

1. SUSHI I SASHIMI

Sushi i sashimi apsolutno su najbolja gastronomska opcija za temperature iznad trideset stupnjeva. Plava riba poput tune, osigurava vam dovoljno proteina i masnoća, a riža u sushiju više nego dovoljno zdravijih ugljikohidrata. Kad završite ručak ili večeru, imat ćete osjećaj da zapravo ništa osobito niste pojeli, ostat ćete rashlađeni, a uživat ćete u izvrsnoj hrani koju bi ionako, u svako godišnej doba, trebalo redovito koznumirati.

Zagrebačke preporuke Time, Tekka, Takenoko, Evergreen, Ginger

2. RIBA NA GRADELAMA

I po vrućini se katkad jede ponešto toplo: najboji je izbor bijela ili plava riba na žaru, poput sjanih srdelica na ražnjiću koje smo danas pojeli u Vinodolu. Riba na žaru također ne opterećuje probavni sustav, pruža većinu važnih sastojaka za zdravu prehranu te se, razumljivo , sjajno slaže s jako hladnim bijelim vinom. Srdele i jela od piletine u našim restoranima koštaju otprilike jednako (ili su srdele nešto jeftinije). Uvijek naručite srdele. Tako ćete izbjeći goleme količine hormona i soje kojima su nabildani razni pripravci i od piletine. Takve stvari i inače treba izbjegavati, a osobito kad nam organizam radi pod posebnim pritiskom, kao u vrijeme velikih vrućina.

Zagrebačke preporuke Zelendvor, Konoba Dida, Vinodol (petkom), Carpaccio (provjeriti dostupnost riba na crnoj ploči)

3. KAMENICE 

Kamenice su visokoproteinska i niskokalorična hrana (između 45 i 60 kalorija u šest kamenica srednje veličine), koja se servira na ledu, pa zapravo u ustima i trbuhu uzrokuje efekt sladoleda. Kamenice u ljeto nisu u punoj sezoni; nisu velike, čvrste ni mesnate kao u rano proljeće. No, na plus 35 teško je zamisliti finiji i zdraviji ručak od sirovih kamenica i čaše pjenušca ili hladnog, gorkog, pravog piva.

Zagrebačke preporuke Bota Šare (gdje, međutim, ne preporučujemo mnogošto  drugo)

4. CARPACCIO

Carpaccio je još jedno tipično jelo za vrućine: puno proteina, nešto masnoće, ne prezahtjevno za probavu (zavisi, doduše od vrste mesa ili ribe) i relativno niska temperatura posluživanja; sve to čini carpaccio idealnim jelom za ljetne vrućine. Ali, molimo vas, pokušajte kod kuće napraviti carpaccio od nesmrznutih sastojaka (nije bitno ako šnite ispadnu malo deblje). Smrznuti, ultranko rezani carpaccio pripada kulinarskim običajima iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.

Zagrebačke preporuke Carpaccio, Le Bistro

5. GAZPACHO

Dakle, teško da postoji idealnije ljetno jelo do gazpacha. Gazpacho se, naravno, ne mora raditi jedino od rajčice i paprika. Gazpacho je, kao i rižoto, prije svega metoda pripremanja hrane. Budući da smo usred sezone višanja, pokušajte napraviti gazpacho od višanja, maslinova ulja i bosiljka. Dinja je idući prirodni sastojak za vrhunski gazpacho. Gazapacho zahtijeva sasvim malo truda u izradi, ali puno znanja u odabiru sastojaka, osobito maslinova ulja. Gazpacho je, naravno, i cjeloviti obrok, ako u njega uključimo krutone ili ga, pak, serviramo s bruschettama s nešto proteina, poput inćuna.

Zagrebačke preporuke Gazpacho se na menijma zagrebačkih restorana pojavljuje tek povremeno, pa stoga ne možemo preporučiti niti jedan specifični restoran i jamčiti da ga ondje možete naručiti svaki dan, i da će uvijek biti baš jako dobar.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.