Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

6 seksi namirnica u kojima treba uživati idućih mjesec dana

grasak-g

I termometri i tržnice pokazuju da je proljeće konačno došlo. Vrijeme je za prvo mlado nelisnato povrće, za neke od najboljih gljiva na svijetu i za kasne, velike sočne kamenice. Problem s proljetnim delikatesama jest što u njima možemo uživati razmjerno kratko, mjesec ili dva, premda su se posljednjih godina i sezone divljih šparoga i mladog graška značajno produljile: lani smo na zagrebačkim tržnicama grašak kupovali krajem srpnja, dok smo prije četiri godine na Dolcu vidjeli i kupili divlje šparoge u rujnu. Ni jedno ni drugo ipak nije tipično. Evo, dakle, naše liste najseksi stvari u kojima treba uživati u prvim proljetnim mjesecima.

1. Kamenice

Kamenice nikada nisu i ne mogu biti bolje nego u idućih četiri do pet tjedana: sada su slasne, velike, bogate okusom i još uvijek jako mineralne. Cijene u restoranima variraju od desetak kuna kao u Bota Šare u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, do preko 20 kuna u nekim drugim restoranima. Premda, načelno govoreći, volimo kamenice u raznim bogatim kulinarskim kontekstima, od Rockefellera do Angels on Horsebacks, u ovo doba godine zaista ih je najbolje jesti sirove.

2. Smrčci

Smrčci uz blagve nesumnjivo najfinija gljiva koja se svježa nalazi i prodaje u Hrvatskoj (tartufi su, naravno, kategorija za sebe). No, dok je blagve gotovo nemoguće pronaći, svježi se smrčci povremeno prodaju na tržnicama, te se relativno redovno nude u restoranima. Premda su i suhi smrčci vrlo uksuni i upotrebljivi, svježi, koji bi se trebali pojaviti krajem ovog mjeseca, aposlutno su nenadmašni.

3. Mladi grašak

Grašak spada u one vrste povrća koje izvrsno podnose smrzavanje, pa ga zato jedemo cijelu godinu. Međutim, mladi grašak, netom izvađen iz mahune, svojom je slatkoćom i podigranom, ali ipak primjetnom zelenom aromatičnošću, jedna od najplemenitijih delikatesa koje uopće dolaze na naše tržnice. Nipošto nemojte kupovati već očišćeni grašak, jer njegova zrna zaista iz sata u sat gube na vrijednosti. Umjesto toga, uvijek ga čistite sami i to neposredno pred kuhanje. I naravno, pazite da ga na prekuhate. Važno je dodati kako mladi grašak puno više voli maslac od maslinova ulja, te da naprosto obožava svježu mentu.

4. Divlje šparoge

U zadnjih su petnaestak godina divlje šparoge su postale značajan dio naših nacionalnih gastronomskih navika. Utoliko je neobično da se i danas u restoranima pripremaju u par istih formi: rižoto, fritaja, salata, pasta , eventualno juha (za koju zapravo i nisu najpodesnije ako su vlaknaste). Baš nas zanima koji će od milijun hrvatskih bistroa prvi razviti malo originalniji prostup šparogama. Usput govoreći, sve šparoge koje smo ove godine kušali, čine nam se manje gorkima nego ranijih sezona.

5. Medvjeđi luk

Ovu ljekovitu biljku opojne ali nježne aromatičnoti, prvi je u Zagrebu masovnije koristio Tomica Špiček, kad je pkuhao u Baltazaru. Sjećamo se ručka s predstavnicima jedne međunarodne političke organizacije, koji dotad nikad nisu bili kušali srijemuš, i koji su ostali bez riječi kad im je Špiček uz steakove servirao neku vrstu pesta od srijemuša, ukrašenog s nekoliko cijelih listova, da bi vidjeli kako ta divna trava izgleda U međuvremenu je i medvjeđi luk, baš kao i šparoge, zasluženo postao jedan od favorita hrvatskih tržnica u rano proljeće.

6. Bob

Mladi bob još je jedan od klasika hrvatskog, osobito dalmatinskog kuhanja. Poznati recept u kojem se zajedno serviraju bob, grašak i artičoke, trebao bi u raznim izvedenicama postati jedno do neizostavnih proljetnih jela moderne hrvatske bistrologije. Lagano skuhani, čisti bob s par kapi žestokog maslinova ulja poput frantoia ili bjelice, i s pokojim listićem bosiljka, vjerojatno je najbolji prilog pečenom crvenom mesu u ovo doba godine. No, bob ide uz gotovo uz sve, a sjajno funkcionira i posve sam: skuhajte ga, zalijte uljem, pospite s malo vrhunskog ribanog parmezana ili nekog drugog jako tvrdog dobrog dobrog sira, dodajte malo bosiljka, i dobit ćete zaista vrhunski proljetni obrok od samo četiri sastojka. Naravno, sa svakog zrna boba obavezno skinite opnu. Taj se postupak čini malo dosadnim, ali je uglavnom neophodan, i kad je riječ o vrlo mladom bobu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.