Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izvrsna riba i školjke u konobi koja bi mogla biti još malo bolja

dida7

Prije petnaestak i više godina nestali su klasični zagrebacki riblji restorani, oni s vitrinama punim zubataca, brancina, škrpina i šanpjera, škampa , prstaca i dagnji. Pozatvarali su se Hipodrom, Kornati, Orsan Gverović, Split i Rovinj: Korčula je izgubila bilo kakvo usmjerenje, As je s vremenom počeo blijediti a prodaja svježe ribe na kilograme preselila se prema rubnim gradskim četvrtima: Zelendvor je dugo dominirao na zapadnom izlazu iz grada.

Konoba Dida u Petrovoj ulici, gdje je u siječnju 2000.godine Drazen Budiša bio organizirao zadnju večeru za novinare u neuspješnoj predsjedničkoj kampanji, na vrijeme je prepoznala golemu rupu na tržištu, pa je usred Velike krize počela privlačiti goste vitrinom prepunom dobre bijele ribe, školjki i škampa.  Dida je u međuvremenu postala institucija, pa su tako danas, u utorak 7. veljače, svi stolovi u glavnoj blagovaonici bili rezervirani prije podneva. Ljubazni nas je konobar stoga smjestio u prostoriju kraj kuhinje, što je ionako mnogo zanimljivije: uvijek je dobro promatrati kuhare u akciji. Ručak smo počeli bogatom i mirisnom ribljom juhom i prilično fenomenalnim, čistim , nezačinjenim kunjkama, iz kojih je izlazio opojni bouquet Jadrana. Zatim smo pojeli precizno pečenog šanpjera, u kojem se moglo uživati bez i najmanje zadrške. Vecina naših ribljih restorana ili prepeče šanpjera, čije je meso ekstremno delikatno, ili ga prelije vrućim uljem, što je ratni zločin. Didin konobar prvo nam je precizno očistio kovača, da bi ga zatim začinio Belićevim Leccinom, jednim od najfinijih hrvatskih ulja. Čak je i cheesecake bio jako dobar, lagane teksture i nimalo presladak. Fritule koje obavezno donose na kraju, bile su uobičajeno prozračne i ukusne.


Dida, dakle, vrhunski priprema svježu ribu, što je zagrebačkoj restoranskoj sceni prilično neophodno. Nadalje, peku jako, ali baš jako dobar kruh i drže neka od najboljih naših ulja. Želi li Dida doći na viši gastronomski nivo, morali bi zauvijek  raščistiti s trećerazrednim sastojcima poput patagonskih lignji, i s drugorazrednim metodama kuhanja poput izrade rižota od već skuhane riže. Trebali bi, također, obogatiti vinsku kartu. No, i sadasnja Konoba Dida odlično funkcionira. Budući da je riba skupa, i Dida je skupa. Ručak s dvije čaše pjenušca, buteljkom pošipa Nerica i čašom Stinina Tribidraga, platili smo 960 kuna.

KONOBA DIDA
Petrova 176 , Zagreb

HRANA – 4/5  AMBIJENT -3/5  POSLUGA -4/5
sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.