Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evergreen u Ilici: Dobar sushi bar s nekoliko velikih pogrešaka

evergreen-2

Evo od čega se sastoji prosječni surimi: bijela riba, voda, bjelanjci, pšenični škrob, kukurzuni škrob, sorbitol. Sadrži dva posto ili manje mesa rakovice. Surimi spada među najmasovnije proizvode azijske prehrambene industrije. Može se proizvoditi od mesa, ribe ili rakova. U Europi su najpoznatiji crab surimi sticks, koji zahvaljujući umjetnim bojama podsjećaju na repove rakova. Kako vidimo iz sastava, štapići surimija u stvarnosti nemaju nikakve veze s rakovima. Štapići surimija jeftin su nadomjestak okusa rakova. Stoga su već godinama ozloglašeni u ozbiljnijoj restoranskoj industriji. Takenoko ih je izbacio s menija prije više od sedam godina.

A Evergreen, lijepo uređeni sushi bar u Ilici, odmah iza Frankopanske prema zapadu, masovno prodaje sushije sa surimijem. Na jednom od Evergreenovih set menija vidjeli smo šest ili osam komada sushija s “račjim mesom”, ustvari s pastom od škroba, vode i  jeftine bijele ribe. Što Evergreen diskvalificira kao pravi sushi bar, i što mu je bitno smanjilo ocjenu. Što je, opet, šteta. Jer u Evergreenu znaju rezati i posluživati sirovu ribu.

evergreen-1

U ponedjeljak oko podneva prvo smo pojeli dobru bijelu miso juhu i mjestimično hrskavu tempuru od povrća. Zatim smo naručili nekoliko nigirija, od tune, lososa i kozica koji su bili precizno složeni; tuna je bila jako fina, kozice manje plastične nego drugdje a losos uobičajeno premasan,  ali u Hrvatskoj naprosto nema dobrog sirovog lososa.

Sashimi od tune i sabljarke bio je perfektno narezan i serviran. Skoro izvrsna tuna podsjetila je na prave japanske restorane, dok ni sabljarka nije bila loša, premda pomalo bezukusna. Evergreen je uz Takenoko i Tekku jedini sushi bar u Zagrebu gdje zaista znaju rezati ribu i povrće. Utoliko je lošije što se ta plemenita vještina nije udružila sa ispravnim izborom sastojaka. Osim krajnje dosadnih surimija, koje bi Evergreen odmah morao maknuti s jelovnika, pasta od tartufa drugi je krajnje suspektan element na njihovu meniju. Sushi jako voli tartufe, ali prave tartufe. Ne one bezukusne nadomjestke iz supermarket teglica. Ponuda vina je korektna, pogled na Ilicu uvijek zabavan, a posluga brza i pristojna. Miso, tempuru, sushi, sashimi, dva Sappora i tri čaše pošipa Nerica platili smo 307 kuna.

EVERGREEN
Ilica 49, Zagreb

HRANA +3/5  AMBIJENT -4/5 POSLUGA, +3/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.