Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinodol je ponovno promijenio meni, sad je još bolji i udaljeniji od starog Vinodola

vinodol-tim

Zagrebački Vinodol šest ili sedam ili više godina imao je jedan te isti meni, starinski, rustikalan i nezanimljiv, pa je većina gostiju naručivala s dnevnih jelovnika, koji su bili neusporedivo zanimljiviji. Onda su početkom ove godine Dražen Boban, Zdravko Tomšić i Mario Čepek uveli novi meni, s kojeg su izbacili oko tri četvrtine starih jela.
Novi je Vinodolov jelovnik predstavljao golemi korak u pokušaju kodificiranja modernije hrvatske nacionalne kuhinje. Umjesto velikih površno obrađenih i nužno neurednih komada rustikalnog mesa i krumpira, kakvi su karakterizirali starije Vinodolove tanjure, hrana tog ultrapopularnog restorana postala je čista, lijepa i precizna. Gosti su reagirali odlićno. Vinodol je i dalje prepun. Novi je meni otišao još korak dalje u modernizaciji tradicionalnih nacionalnih jela.

Salata od šparoga sastoji se od narezanih vrtnih sezonskih šparoga, koje se kupaju u pjeni od šparoga posutoj bademima, a cijelo jelo leži na fetama kozjeg sira s roštilja.
Vinodolov iskorak prema laganom i zelenom vidljiv je i u carpacciu od brancina s citrusima, kao i u popečcima od tikvica s kozjim sirom i kozicama (s tim da smo danas probali lošu, lagano plastičnu vrstu kozica.


Od moćnijih novih jela ponovo moramo skrenuti pažnju na zaista sjajnu teleću pljeskavicu. U Vinodolu se stalno hranimo već pet ili šest godina. Mislimo da dobro poznajemo njegove neizbježne pogreške (velika produkcija zaista ne może izbjeći greške), kao i njegove dobre strane: posve smo sigurni da se u Vinodolu nikad nije marljivije i pametnije radilo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.