Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Velika jesenska inventura zagrebačkih restorana. Tko je propao, tko pobijedio, tko se mijenja

Zagrebačka je restoranska industrija postala prilično dinamična. Pogledamo li od proljeća do danas, više nije riječ o istoj sceni: nekoliko je poznatih restorana zatvoreno, i to usprkos sjajnoj turističkoj sezoni, nekoliko važnih je otvoreno, mnogi se upravo mijenjaju ili su se već promijenili. Stoga smo odlučili obaviti jesensku inventuru stanja  među štednjacima, noževima i hladnjacima u glavnom gradu.

Zatvorili su se:

fugu-olive

Otvorili  su se:

voncimer-1

  • Noel (i odmah postao jedan od najboljih u gradu)
  • Europsko-ukrajinski Voncimer
  • All Saints (zapravo, jedva da se otvorio)
  • Miseria Nobile (rezanje pršuta u izlogu prolaza Neboder)
  • Velika Kava Tava na Britancu

 

Uskoro se otvaraju:

Uspješno preživjeli rastavu (i selidbu):

Takenoko glavna

Oba ova japanska restorana vrlo dobro posluju, nakon što se Mario Minder, sadašnji vlasnik Tekke, i dugogodišnji menadžer Takenoka, razišao s Tomislavom Đačićem, vlasnikom  Takenoka

Promijenili su se:

o-hara-6

  • Agava (chef Belizar Miloš napokon je odveo Agavu prema zaista ambicioznom kuhanju)
  • O’Hara (usred najveće popularnosti prešli su na samo jedan žanr pizze, Napoletanu: čestitamo na hrabrosti i na rezultatima)

Mijenjaju se:

louie-7

  • Vinodol (dolaskom chefa konzultanta Zdravka Tomšića, Vinodol planira krenuti prema ozbiljnijoj gastronomiji)
  • Louie (dolaskom chefice Nataše Petković Louie postaje pravi restoran)
  • Royal India (ondje ne bi trebalo ništa mijenjati, ali bojimo se da vidimo znakove europeizacije)
  • Balon (pokušava oživjeti, poslije nekoliko godina slabog poslovanja)

 

Urušavaju se (kulinarski ili poslovno, ili oboje):

onsemi

Trijumfiraju:

noel-glavna

  • Dubravkin put (chefica Priska Thuring u životnoj formi)
  • Noel (liste čekanja samo tri tjedna poslije otvorenja)
  • Rougemarin (Okrugljak nove generacije)
  • Ab Ovo (uvijek puno)
  • Time (puno skoro svake noći, uglavnom jako dobra hrana)
  • Carpaccio (šestu godinu zaredom često se traži stol više)
aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Velika jesenska inventura zagrebačkih restorana. Tko je propao, tko pobijedio, tko se mijenja

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min