Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novo izdanje O’Hare. Pizza koja je postala gotovo savršena

o-hara-6

U O’Hari odsad prodaju samo pizze Napoletane STG, autentične napoletanske pizze. Što ih svrstava među najbolje hrvatske restorane i jako diže ljestvicu na sceni pizzerija.

Kad smo početkom godine recenzirali O’Haru, vjerojatno najpopularniju zagrebačku pizzeriju čijoj popunjenosti ne odmaže ni daleka lokacija na zapadu grada, stekli smo dojam kako je to mjesto možda malo precijenjeno. Premda je O’Hara na tijesto stavljala najbolje sastojke koje smo dosada vidjeli u Hrvatskoj, poput larda iz Colonnate, samo je tijesto, što ste se više približavali sredini pizze, postajalo pomalo palačinkasto i gnjecavo, kao i u drugim zagrebačkim lokalima koji u krušnu peć stavljaju prevelike pizze.

U ono je vrijeme O’Hara pekla dvije vrste tijesta: romanu s promjerom od četrdestak centimetara, i klasičnu napoletanu, s promjerom od tridesetak centimetara. Premda je i jučer na menijima pisalo da gosti mogu birati tijesto, između romane o napoletane, O’Hara sada priprema samo napoletanu (uskoro će otisnuti nove menije).

o-hara-7

Usavršavanje u napoletanskom žanru itekako se isplatilo. U subotu popodne, prije odlaska na neodoljiv0 veseli festivala gina, u uobičajenoj punoj O’Hari pojeli smo pizzu vrlo blisku perfekciji, u kojoj smo dosta neobuzdano uživali, i koja nas je ozbiljno impresionirala. Dakle, napoletane su bile napravljene po propozicijama Napoletane STG, koji čine dugačku listu, propisanu u Italiji zakonom o zaštiti ovog žanra pizze. Dimenzije (bitno manje od konvencionalnih pizza), imale su skoro savršeni leopardov uzorak, precizan odnos visine rubova i sredine tijesta, ali, najvažije od svega, riječ je o valjda prvoj pizzi u Hrvatskoj čiji je  baš svaki milimetar tijesta bio čvrst i elastičan.

Dvadeset posto do savršenstva

Pojeli smo cijelu pizzu, do zadnjeg griza, i nigdje nismo naletjeli na one palačinkaste  i gnjecave dijelove tijesta koji su nam zadnji put smetali. Sadašnje  se tijesto dobiva,  među ostalim, ispravnim upravljanjem glutenima. Glavni razlog gnjecavih pizza su valjci za razvlačenje tijesta, koji razbijaju molekule glutena pa pizza ne može ostati elastična. U ovim pizzama toga nema. S druge strane, mora se paziti da elastičnost nigdje ne pređe u žilavost. Jedina, mala zamjerka, odnosi se na pojedine segmente rubova koji nisu svugdje bili jednako hrskavi; oni tamniji , jače zapečeni rubovi bili su uzorno hrskavi, dok su se oni svjetliji doimali pomalo krušno. No, sam nam je vlasnik rekao da smatra kako je O’Harina pizza trenutno na 80 posto, i kako mnogo, naravno, zavisi od konstantne temperature u peći.

o-hara-4

Na jednu su nam pizzu jučer bili stavili male rajčice, dimljenu bivolju mozzarelu i bosiljak, a na drugu  standardnu bivolju mozzarellu, salsicciu, bosiljak i malo grubo ribanog parmezana. Obje su pizze bile začinjene optimalnom količinom krupne soli: dodali smo samo par kapi vrlo finog, zelenog, umjereno gorkog ulja. Sve nabrojano, uz propisani omjer tijesta i nadjeva, pravu pizzu napoletanu čini puno lakšom od standardnih pizza na koje smo navikli. Izlazeći iz O’Hare nismo se osjećali napuhnuto i prejedeno, premda na tanjurima nismo ostavili doslovno ništa.

Realni gastronomski status 

Novo izdanje O’Hare dovelo je pizzu do realnog gastronomskog statusa, kakav je pizza imala i u zadnjim godinama legendarnog Marcellina, restorana visoke kuhinje. Kada je riječ o hrani, Današnja O’Hara može se ubrojiti među najbolje hrvatske restorane. Kad je, pak, riječ o piću, izbor piva i dalje je skoro izvrstan. Šteta je, jedino što nedostaju Amerikanci poput Sierra Nevade ili Anchor Steama, jer se amerčki aleovi sjajno slažu s hranom. Nema ni San Servolo APA-e koju mnogi poznavatelji smatraju najuspjelijim hrvatskim pivom. Dobra je vijest što su uvrstili Viško , na čelu s izvrsnim Saisonom. Izbor vina je, pak, uobičajeno nedostatan.

U O’Hari se danas zaista može uživati u sjajnoj pizzi. No, još je važnija činjenica da O’Hara, premda stalno puna, nije zastala na razini na kojoj se nalazila kad je dosegla svoju visoku popularnost, nego je nastavila učiti, mijenjati se i usavršavati proizvod. Takav je pristup poslu u hrvatskoj restoranskoj industriji vrlo rijedak.

O’HARA
Ulica Ivane Brlić Mažuranić 1b, Zagreb

HRANA -5/5  AMBIJENT -4/5  POSLUGA -4 /5

KARTICE Amex, Visa, Master, Maestro

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.