Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noel je dosta uvjerljivo nadmašio i krajnje skeptična očekivanja

noel-brancin

Budući da već danima hvalimo Noel, novi zagrebački restoran koji se službeno otvara sutra u petak 16.rujna, ovaj ćemo tekst početi zamjerkama. Jakovskim kapicama , dagnjama i lisičicama u bisqueu od škampa posluženim s pločicama hrskave pileće kože, očigledno je nedostajala neka visoka nota poput naribane korice citrusa ili možda žličice nekog sorbeta.

Krenemo li u drugom smjeru, to je gotovo sjajno jelo moglo još vibrantnije zaživjeti s malo habañera. Drugo, brancin iz sous videa, s kolačićem i tempurom od blitve i svilenakstim pireom od krumpira, morao se zaokružiti s malo više umaka: svega tri kapi fermentiranog crnog češnjaka bilo je sasvim nedovoljno da pojedinačno sjajne elemente poveže u spektakularnu cjelinu. I treće, sam je meni odveć suzdržan u usporedbi s raskošnom vinskom kartom: Noelu treba još jedno veliko jelo od škampa ili jastoga, neko seksi predjelo od kamenica koje upravo ulaze u sezonu, i bar jedna ozbiljna interpretacija najboljih jadranskih s bijelih riba poput šanpjera ili trilje, ili škrpine. Usprkos ovim zamjerkama, promotivni ručak za novinare održan u četvrtak 15.rujna, ostavio je skoro briljantan dojam. Evo zašto.

img_3656

Chef Goran Kočiš, barmen Roman Rabik i sommelier Ivan Jug

Tehnička razina kuhanja u restoranu koji se tek otvara bila je neočekivano visoka. Couvert, prozirni žele od rajčice s mozzarelom i dvije forme bosljka, sjajno čisti nepce i odlično funkcionira sa šampanjcem. Marinirani losos s kokicama od svinjske potrbušine i s prženim kaparima, bio je perfektno uravnotežen i neobično ukusan, s obzirom na lošu razinu kvalitete svježeg lososa koji se može nabaviti u Hrvatskoj.

Jakovske kapice i dagnje u optimalno koncentriranom bisqueu od škampa, primjer su skoro savršeno posloženih kompleksnih okusa, skoro neovisno od naše primjedbe radi nedostatka citrusnih nota, dok je brancin kuhan u sous videu pokazao kako izgleda perfektna restoranska prezentacija.

Naposljetku, prepelica u dvije verzije, pečena i punjena briošom, te hrskavo pohana na ptičjoj nozi, najkompliciranije je i najbolje izvedeno jelo koje smo u četvrtak kušali. Duboki prepeličji jus povezuje sve elemente tog sjajnog tanjura, koji uključuju i perfektno poširanu ljutiku. Ovdje jedino možemo zamjeriti što na ljutiki nije bilo par zrna neke fine krupne soli.

img_3574

Noel je ambiciozan i gotovo zaokružen projekt, čiji su nositelji toliko hrabri da uz brancina, umjesto vina, serviraju japanskii čaj, dok smo uz čokoladni mozaik Petre Jelenić dobili  fenomenalnu, pjenušavu crnu margaritu. Vinska je lista, kako smo već bili napisali, uglavnom senzacionalna kada je riječ o francuskim vinima. Njezin važan problem je nedostatak nekoliko najboljih hrvatskih vina  (Stagnum Suha Punta, Coronicina malvazija, Matoševićeva Antiqua,, Tomčev rizling), Noel je svejedno, defitnitivno najozbiljniji restoranski projekt u Zagrebu za dugo, dugo vremena,

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.