Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TUŽNA LISTA Burger od 1250 kuna i još šest depresivnih ekscesa  hrvatske restoranske industrije u 2022. godini

food-division

Kao i svake godine, došlo je vrijeme za uobičajene godišnje inventure dobrog i lošeg, uzbudljivog i dosadnog, originalnog i epigonskog. Prije nego što najavimo naše tradicionalne izbore za Chefa, Restoran i Vino godine, odlučili smo podsjetiti na nekoliko zaista deprimirajućih događaja i trendova koji su nažalost obilježili 2022. Evo liste sedam tužnih ekscesa u hrvatskoj restoranskoj industriji za 2022. godinu.

1. Burger iz Vira za 1250 kuna

Za ovaj je slučaj teško reći je li komičan ili tragičan. Dakle, jedan mladi ugostiteljski poduzetnik iz Vira odlučio je prodavati burger za točno 1250 kuna. Burger nije pun zlatnih listića ni bijelih tartufa, nego sadrži pljeskavice od black angusa, rep hlapa ili jastoga i umak od Grand Marniera. No comment.

2. Pošast lažnih tartufa

Indexov vlasnik Matija Babić ovog je ljeta, u sjajnom analitičko dokumentarnom tekstu kojeg smo prenijeli, upozorio na tešku kontaminaciju istarske gastronomske scene. Radi se o masovnoj prodaji tartufate, ulja od tartufa i pasteriziranih tartufa tko zna kakvog porijekla, pod prave tartufe. Takva praksa duboko i trajno kompromitira jednu od najdragocjenijih ikona istarske gastronomije. Zanimljivo je da je jedan buzetski ugostitelj, pripadnik udruge Tartufo Vero, čiji bi restorani kako ime kaže trebali pripremati samo prave tartufe, hladno prokomentirao da i on koristi tartufatu.

3. Rasizam u samoborskoj pizzeriji

Vlasnik samoborske pizzerije Lockdown objavio je oglas za posao, u kojem je stajalo da ne zapošljava obojene, Nepalce i Srbe. Dogradonačelnik Samobora, ali ne i gradonačelnik, osudio je oglas. Državni dužnosnici konstatirali su da je oglas protuustavan. Policije ja pokrenula izvide. Rezultate još čekamo.

4. Diskriminacija u prigradskoj roštiljarni

Vlasnik roštiljarne i zalogajnice Tihi gaj u predgrađu Zagreba na društvenim je mrežama objavio da je u njegov restoran “pederima ulaz strogo zabranjen.” Kasnije je povukao objavu i javno se ispričao. Ipak, treba se zapitati iz kakvog psihosocijalnog konteksta dolaze takvi ispadi.

5. Grozno kuhanje u zagrebačkoj Pivani

pivana

Već godinama ni u jednom zagrebačkom lokalu nismo dobili tako nejestiv obrok kao ovog proljeća u Pivani, restoranu Zagrebačke pivovare. Pivanin dinstani kuhani lungić utopljen u vrhnju za kuhanje primjer je rušenja svih postojećih profesionalnih standarda.

6. Grozno kuhanje u hotelu u Baškoj Vodi

Ove je jeseni razred iz zagrebačke gimnazije u Križanićevoj proveo maturalac u jednim hotelu u Baškoj Vodi. Hrana je, prema opisu i fotografijama koje su nam poslali, bila negdje između vojničke i zatvorske. Širi je problem u tome što čitav  niz jadranskih hotela s malo zvjezdica pansionskom gostima cijelo ljeto priprema podjednako skandalozna jela.

7. Slučaj Food Divisiona

food-division

Food Division krenuo je kao ambiciozni fusion restoran u atraktivnom prostoru blizu Muzeja suvremene umjetnosti. Poslije par mjeseci izbacili su chefa, jer se nije slagao s neprofesionalnim ponašanjem vlasnika. Vlasnici su u kolovozu objavili oglas da prodaju restoran, ali su svejedno na svom Facebooku najavili da 1. listopada ponovo otvaraju. Na Googleu, međutim, piše da je Food Division zatvoren. Par koji je pokrenuo Food Division može se pohvaliti višegodišnjom praksom brzih otvaranja i zatvaranja restorana. Takav odnos prema biznisu jedan je od karcinoma hrvatske restoranske industrije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.