Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U hrvatskom ugostiteljstvu, nažalost, još ima idiota: primjer Ante B.  iz Vira i njegovog burgera od 1250 kuna

U originalnom, starogrčkon značenju riječ idiot zapravo ne predstavlja uvredu. Ona je označavala tehnički termin za osobe koje nisu bile kadre sudjelovati u javnom životu i u poslovima poslovima zajednice, nego su ostajale, kako lijepo piše i na engleskoj Wikipediji, isključivo private persons. Privatne osobe . Tipičan primjer takvog idiota, bez uvrede molimo, jest stanoviti Ante Bašić iz Vira kraj Zadra. Gospodin Bašić, arhitekt po struci, u svom je lokalu Kraken odlučio prodavati burger za 1250 kuna.

Burger nije optočen zlatnim listićima. Ante Bašić kaže da za burger koristi dvije vrste odležanih steakova, par vrsta sira za koji je trebao tražiti posebnu uvoznu dozvolu, gusja  jetra i rikulu koja raste pod UV svjetlom. Svatko tko se razumije u gastronomiju, vrlo dobro zna da navedeni sastojci nemaju nikakve veze s cijenom većom od 125, najviše 259 kuna, a ni u ludilu  s cijenom od 1250 kuna. Za koju Bašić najavljuje da će je iduće godine udvostručiti. Rikulu koja raste pod UV svjetlom nećemo ni komentirati.

Očigledno je, dakle, da je Ante Bašić iz Vira idiot u starogrčkom smislu te riječi: on se nije kadar baviti javnim poslom kao što je ugostiteljstvo. Ili je, pak, mladi gospodin Bašić spreman glumiti idiota, kako bi što više ljudi čulo za njegov Kraken. U svakom slučaju, posve je nesporno da kupci Bašićevih burgera za 1250 kuna nisu antički idioti nego obični, svakodnevni glupani.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.