Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Otvaranjem Horvatova theAtriuma Zagreb dobiva međunarodno reprezentativan restoranski kvart

karta-restorani-kvart

Većina svjetskih većih gradova ima svoje restoranske hubove. Praksa udruživanja restoranskih lokacija pokazala se toliko uspješnom da u pojedinim ekstremnim slučajevima, poput njujorškog Time Warner Centra, na jednom katu (ne u jednoj zgradi, nego na jednom katu te zgrade) imate čak šest Michelinovih zvjezdica, budući da se Masa i Per Se nalaze skoro ulaz do ulaza.

Londonski Swallow Street primjer je jake koncentracije nešto masovnije orijentiranih restorana. U toj maloj ulici blizu Piccadillya skoro je svaka adresa restoran, s među važnijim imenima svakako treba istaknuti Bentley’s i stari indijski restoran Veeraswamy. U Swallow Streetu svojedobno se nalazio i Down Mexico Way, jedan od najveselijih restorana u kojima smo ikada večerali.

nav-profiterol1

Zagreb, naravno, nikad neće imati šest zvjezdica na jednom mjestu (pitanje je hoćemo li ikad doći do šest zvjezdica za cijeli grad). No, najavljenim otvaranjem theAtriuma, novog restorana chefa Filipa Horvata, grad zaokružuje relevantan i žanrovski raznolik restoransko barski hub, koji se proteže od početka Tesline pa skoro do kraja Masarykove, s malim skretanjem u prvi dio Preradovićeve .

Evo što sve imamo na tih par stotina metara, gledajući od istoka prema zapadu

  1. theAtrium (otvaranje u svibnju) , progresivna kuhinja,
  2. mogući kandidat za Michelina 
  3. Vinodol, nacionalna kuhinja
  4. Le Mika, francuski bistro
  5. QUAHWA, posebne kave
  6. Carpaccio , talijanska kuhinja
  7. Burgeraj, zanatski burgeri
  8. Garden Bar&Kitchen, autorska pivska kuhinja
  9. Beštija, dalmatinski bistro
  10. NAV, progresivna kuhinja, očigledni kandidat za Michelina
  11. Takenoko, japanski i fusion restoran
  12. Bastion No.19, bar prirodnih vina
  13. Haustor Haus, gastronomski bistro

Riječ je, dakle, o priličnoj koncentraciji zanimljivih, vrhunskih i spektakularnih lokala kojima, žanrovski gledajući, nedostaju još jedino pizzeria, klasični bar s bezbroj whiskyja i modernim koktelima i ambiciozni riblji restoran (zato postoje dva loša, Korčula i Ribice i tri točkice) Činjenica je, u svakom slučaju, da Zagreb nikada nije imao toliko vrijednih restorana i barova na jednom kratkom potezu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.