Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Agava je jedinstveni spoj bistroa i visoke kuhinje

agava-semifreddo

Otkako se zatvorio Ab Ovo i otkad Filip Horvat i Andrej Barbieri ne kuhaju u Zagrebu, zagrebačka se bistronomija podijelila u dvije grupe. Jedna se bavi kreativnim comfort foodom ili kreativnim street foodom, a njeni su glavni predstavnici Ana Ugarković, Marko Palfi i Lovro Smetiško.
Drugu grupu čine konvencionalni bistroi. Jedini zagrebački restoran koji danas pripada trećem žanru bliskom bistroima, a bavi se formalno elaboriranom kuhinjom, jest Agava chefa Belizara Miloša i sommeliera Darka Lugarića.

agava-rep

Agava u Tkalčićevoj ograničena je, posebno zimi, svojim interijerom koji nikad neće biti spektakularan, i turističkim karakterom Tkalčićeve ulice koji Agavi diktira dio jelovnika s takozvanim tradicionalnim hrvatskim jelima. Međutim, prvi dio Agavina menija pripada rukopisu suvremenog fine dininga ispisanog vrlo preciznom kaligrafijom.

agava-supreme

U subotu oko dva u jako dobro popunjenoj Agavi prvo smo pojeli bazične, klasične i jako dobre juhe od goveđeg repa, da bi zatim prešli na izvrsna glavna jela. Pileći supreme poslužen na matovilcu sa San Marzanom bio je rezan debelo poput bifteka i baš savršeno pečen, što je kod debljih komada piletine teško postići jer meso mora ostati sočno a ne smije biti ružičasto ili nedajbože crveno. Ispravno ispeći dva centimetra debela pileća prsa jedan je od pouzdanih dokaza kulinarske vještine.
File divljeg brancina u reskom, ali kremastom umaku od hrena i jabuka, također je bio perfektno pečen. Šteta je samo što se jedna redukcija bila prelila preko brancinove hrskave kože koja je izgubila hrskavost. Bila je to ujedno i jedina profesionalna greška tijekom našeg subotnjeg ručka u Agavi.

Kao desert donijeli su nam semifreddo sa zelenim čajem, jarko zelenim bombonima od limete i octom od borovnica, koji je bio spektakularan. Vinska karta, orijentirana i prema manje popularnim sortama (pušipel, zelenac , škrlet, tribidrag) pokazuje zašto je gospodin Lugarić jedan od najcjenjenijih sommeliera u Hrvatskoj. Agava nije samo daleko najbolji restoran u Tkalčićevoj, nego već dulje vrijeme jedan od pet ili šest najboljih zagrebačkih restorana.

AGAVA
Tkalčićeva 39, Zagreb

HRANA 4/5 VINSKA KARTA 4/5 POSLUGA 4/5 AMBIJENT 3/5 (zima) 4/5 (topli dani, terasa)
sve kreditne kartice

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.