Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kuhanje u Esplanadinom Le Bistrou postalo je ekscentrično sofisticirano

le bistro

Dimljena sabljarka s ukiseljenim slanutkom, marmeladom od paprika i crnim kimom. Zvuči li vam ovo kao tipično jelo iz bistroa? Naravno da ne. Osim u Esplanadi, gdje je chefica Ana Grgić uobičajeni bistronomski rječnik obogatila plemenitim i raskošnim dodirima hotelske visoke kuhinje.

Le Bistro na aktualnom meniju tako drži salatu od hlapa, foie gras, sladoled od kozjeg sira, teleći file u kori od hrena i tako dalje. Le Bistro je u zadnjih godinu i pol od svakodnevnog restorana za poslovni ručak ili brži večeru, postao jedna od sasvim rijetkih autentičnih gastronomskih lokacija u Zagrebu.

U Bistrou, koji i dalje, s novom generacijom mladih profesionalki i profesionalaca ima najbolji servis u gradu, ljude danas ne hrane zato da bi ugodno zadovoljili njihove energetske potrebe. U današnjem Bistrou goste vrlo uspješno potiču na uživanje u razumljivoj , ali zaista plemenitoj gastronomiji.

Današnji smo ručak počeli rolicama punjenim kozicama i serviranim s gustim jogurtom. Ovo je jelo zapravo visoka izvedba kombinacije spring rollsa i bureka, jer vrlo hrskavo tijesto asocira na bureke u obliku cigara, kao i jogurt koji se servira uz rolice, dok kozice prirodno posjećaju na spring rollse ili saigon rollse.

Zatim smo prešli na rižoto s mrkvinim sokom, burratom i gelom od crnih maslina. Riječ je o donekle zdravijoj verziji rižota, jer se riža dijelom kuha u mrkvinom soku. No, to je manje važno. Najvažnije je što je riječ o jednom od najpreciznije skuhanih rižota u Hrvatskoj. U Bistrou jedemo od 1991. godine. Odgovorno tvrdimo da nikad nije bio bolji kad je riječ o kuhanju, dok interijeru treba žurni face lifting.

Bistrou možemo uputiti samo dvije zamjerke, zbog kojih i jest ocijenjen samo pojačanom četvorkom. Prvo, hrana nije sezonska, i drugo, ovako ambicioznim menijem gospođa Grgić  donekle konkurira samoj sebi u Zinfandel’su.

Izbor vina na čaše je okej, no sugerirali bismo jedan ambiciozniji šampanjac (Allart, Pol Roger, Jacquesson, De Souza , Jacquart ….) te možda još pokoje uvozno vino na čaše. Bistro je, naravno, skup. Dvoje ljudi koji naruče predjela, glavna jela, deserte i buteljku vina ne mogu proći ispod 100 eura, a vjerojatnije je da će platiti tisuću ili više kuna. Ali, Le Bistro vrijedi taj novac.

LE BISTRO
Esplanade, Zagreb

HRANA +4/5  VINA -4/5  SERVIS /-5/5  AMBIJENT 4/5
sve kreditne kartice


VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.