Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Esplanadin Le Bistro dočekuje proljeće u vrlo dobroj formi

le-bistro-g

Le Bistro neprekidno radi već više od četvrt stoljeća. Što su za restoran vrlo visoke godine. Zapravo, osim Okrugljaka i Baltazara ne znamo niti jedan i danas dobar zagrebački restoran, koji je toliko dugo otvoren na istom mjestu. Rani Le Bistro, pod vodstvom chefa Julija Babića, prvi je u Hrvatskoj afirmirao načela nouvelle cuisine. Ipak, gastronomski je vrhunac dostigao krajem devedesetih, za vrijeme chefa Krune Veličana, koji već dugo kuha u Australiji. U prvoj polovici dvijetisućitih, staklenik kraj Esplanade lutao je i u konceptu i u tehničkim izvedbama, da bi ga Jeffrey Vella usmjerio prema kombinaciji moderne mediteranske i moderne engleske kuhinje. Poslije Vellina odlaska, Le Bistro se opet godinam doimao gastronomski izgubljenim. U posljednje je vrijeme srećom došao sebi, o čemu svjedoči i naš ručak u petak 24. veljače. Sadašnji Bistroov meni pozicionirao je taj ugodni, lijepo uređeni gradski restoran baš gdje treba – prema klasičnim francuskim bistroima, što ga čini jedinstvenim na tržištu, budući da se skoro kompletna zagrebačka bistrologija temelji na street foodu.

Umjesto burgera, krvavica, gyoza ili tacosa, Le Bistro nudi pohane žablje krakove, cvjetove tikvica, torticu od briea, mousse od gusje jetre, bouillabaisse s dagnjama i šafranom, juhu od luka ili file kovača na kremi od slanutka, plus stalne favorite poput tartarskog i bečkog. Nedostaju još jedino puževi i steak frites, pa bi čovjek mogao pomisliti da jede u Parizu, okružen šezdesetgodišnjim konobarima koji sliče na Renea Artoisa.
Mi smo ručali finu, tamnozelenu juhu od kopriva s pohanim brieom, te izvanredni izlet u fusion: tataki od tune na kremi od sezama s prženom bamijom, koji atraktivno razbija frankofilsku orijentaciju menija. Le Bistrou nedostaje još samo nekoliko detalja koji bi tu vrlo dobru hranu učinili samo malo uzbudljivijom. No, gospodja Grgić, koja je Zinfandel ponovo uvrstila među najbolje fine dining restorane u zemlji, vodi Bistro u jako ispravnom smjeru. Posluga je uobičajeno vrhunska. Cijene se mogu doimati visokima (oko 150 kuna za glavna jela), ali Esplanade je ipak najbolji hrvatski veliki hotel.

LE BISTRO
Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1, Zagreb

HRANA -4/4  AMBIJENT 4/5  POSLUGA -5/5
sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.