Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umaški restoran Badi uvodi novu kategoriju u hrvatsku restoransku industriju – fine basic

badi-ravioli-brancin-tartufi

Badi je stari klasični profesionalni riblji restoran u predgrađu Umaga, naselju Lovrečica. Od ne baš velike grupe takvih restorana (Čok je tipičan primjer), Badi se razlikuje po nizu sofisticiranih tehničkih i prezentacijskih elemenata koji, međutim, ni u jednom trenutku ne dolaze u prvi plan, nego samo drukčije, maštovitije osvjetljavaju prvorazrednost ulaznih sastojaka.

Utoliko Badi možemo proglasiti fine basicom, kombinacijom nešto ambicioznijih tehnika i koncepata s jako dobrom ribom, rakovima i školjkama.

badi-kanestrele

U Badiju smo ručali u subotu, kasno popodne, par sati prije  predramatične ali fantastične pobjede u Rusiji nad Rusijom. Kako nismo imali koncentracije za ozbiljnije proučavanje menija, zamolili smo vlasnika Ivana Badurinu da nam složi par laganih sljedova. 

Ručak je počeo finim slatkastim kaneštrelama zadimljenim na vinovoj lozi, s kuglicama balsamica. Kaneštrele su bile okej, no iduće se jelo pokazalo najozbiljnijim na jučerašnjem Badijevu repertoaru.

badi-ulje

Riječ je o tartaru od slatkih, bogatih škampa složenih na vrlo finoj skuti i garniranih s tankim hrskavim kolutima rotkvice i perlicama od naranče. Ovaj je tanjur ujedinio nekoliko različitih tekstura, poput naglašene kremastosti i umjerene hrskavosti te niz suprotstavljenih okusa i aroma, od slatkoće škampa, preko kiselkastosti citrusa do oštrine rotkvica. Radi se definitivno o jednom od najboljih tartara u Hrvatskoj.

badi-tartar

badi-ulje

Tvrdi ravioli punjeni dosta žestokim, karakternim mesom brancina, u umaku od svježih crnih tartufa i malih repova škampa, oduševili su reportera londonskog Telegrapha, a mi smo ih još malo pojačali Chiavalonovim JRE uljem, dok je file šanpjera s mousseom od graška i malo lijepog slatkog povrća i velikim listom bosiljka predstavljao otmjeni završetak jako ukusnog ručka u Badiju.

Na kraju su nam još donijeli prilično ekspresivsn sladoled od dinje i jogurta. 

badi-sladoled

Vinska lista spada među najpametnije u Istri. Ona nije preduboka, ali je uzbudljiva na skoro svim pozicijama, od briljantnih Drappierovih šampanjaca na čaše do Damjanićeva šampionskog bijelog cuveea Clemente, koji zahtijeva veliki tekst za sebe.

U Badiju smo prvi put jeli lani, kad nam je ostavio vrlo dobar dojam. Danas možemo konstatirati kako taj nositelj Michelinove preporuke spada među najbolje restorane u Istri.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.