Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Badi je klasičan, dobar riblji restoran na kojem se puno i ozbiljno radi

badi-ribe-tartar

Restoran Badi, smješten u maslinicima na nekoj sporednoj cesti između Novigrada i Umaga, osnovan je još 1986. godine, kao jedan od prvih velikih privatnih restorana u Istri ( Milan i Giannino znatno su stariji). Bilo je to vrijeme klasičnih ribljih restorana, što se i danas vidi na Badijevom a la carte jelovniku, dugom petnaestak stranica i prepunom svih mogućih ribljih jela: od sirovih škampa i raznih tartara, preko milijun tjestenina i rižota sa škampima, jastozima i tartufima, do klasične ribe s gradela ili iz soli, po cijenama nižim od skoro svih zagrebačkih restorana koji drže divlju bijelu ribu.

Degustacijki meniji, koji se često mijenjaju, priznavanje su duha modernog restoraterstva. S cijenama od 320 do 370 kuna za dosta slijedova  s dobrim sastojcima iz mora, i oni predstavljaju odličnu vrijednost za novac. U sunčano smo nedjeljno popodne u Badiju prvo jeli fine sirove capesante i još bolji tartar od orade Drugo jelo bilo je prilično duhovito: tonno vitellato, kocka savršeno konfitirane tune plivala je u telećem demiglaceu. Radi se, naravno o obrnutom vitellu tonnatu, klasiku u kojem se teletina servira s umakom od tune.

Tuni u telećem demi glaceu nedostaje još jedan definitorni element, koji bi naglasio i harmonizirao glavne okuse, no jelo nam se svejedno svidjelo ( i išlo je izvrsno uz Claiev Sveti Jakov). Brancin u soli bio je, pak, i okusom i prezentacijski upravo savršen. Osim dobre do jako fine ribe, u Badiju paze i na niz drugih važnih detalja. Crni kruh peku s vlastitim starterom, a njihovo ulje od buže bilo nam je znatno privlačnije od jednog poznatog branda, koji su nam ponudili kao alternativu. 

Nado Badurina, utemeljitelj i vlasnik Badija stalno želi raditi na promjenama u restoranu, pa tako njegov sin Ivan i jedan od kuhara već sad imaju dogovorenu edukaciju u studenom, u više talijanskih restorana s  Michelinovim zvjezdicama. Badijeva vinska lista fokusirana je na vina iz zapadne Istre, ali obuhvaća i nekoliko šampanjaca po odličnim cijenama ( Barthelemyev Amethiste kosta 450 kuna). Sva se vina toče na čaše, sto je više nego pohvalno.

BADI
Lovrečica kraj Umaga,

HRANA -4/5  AMBIJENT 3/5  POSLUGA 4/5
ve kreditne kartice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.