Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Skupe vinske večere postale su jedan od najuspješnijih formata hrvatske restoranske scene

Sedmog studenog u Dubravkinom putu održava se večera posvećena legendarnom bordoškom Chateau Haut Brionu, na kojoj će se točiti i Haut Brion iz 1975. godine, vjerojatno najstariji bordeaux ikad javno predstavljen u Hrvatskoj. Usprkos razmjerno visokoj cijeni večera je već rasprodana.

A Dubravkin put nije mali restoran, može primiti do devedesetak gostiju. Primjer rasprodanog Haut Briona još je jedan pokazatelj sve veće popularnosti posebnih vinskih večera u Zagrebu, ali i drugdje u Hrvatskoj, i to neovisno od cijene. Noel je cijelu prošlu sezonu napunio skoro sve vinske večere, zato jer su imali sjajne, svjetski relevantne goste poput Ornellaie ili NikolaihofaNoel je snažno krenuo i u ovu sezonu, pa se preksutra u restoranu održava Ruinartova večera, a početkom prosinca Krugova. Krugova bi se večera morala pretvoriti u jedan od najvećih vinskih spektakla u Hrvatskoj.  Trend vrhunskih vinskih večera nije ograničen samo na Zagreb.  U luksuznoj lošinjskoj Alhambri ove su godine, među ostalim, održane radionice i večere Mouton Rotschilda, ali i vodećih plešivičkih vinara.

Nikolaus Saahs, vlasnik vinarije Nikolaihof u Noelu

Žanr velikih vinskih večera pokrenuo je negdje 2009. godine Jeffrey Vella u Esplanadinom Zinfandelu. Zatim su se, nekoliko godina zaredom, u skromnijem ambijentu i s bazičnim jelovnicima, vinske večere redovito održavale u Dobrim vinima u Green Goldu, te su najčešće bile izvrsno posjećene. Vinske su se večere organizirale i u Apetitu, Apetit Cityu i Manu, kao i u nizu drugih hrvatskih restorana.

Posebnost sadašnjeg trenda jesu, međutim, ekskluzivnost ponude i adekvatno visoke cijene. Cijene velikih vinskih večera u Zagrebu kreću se izmedju 80 i 200 eura po osobi (Krug će vjerojatno biti skuplji), što je više nego što bi gost potrošio uobičajenim izlaskom u restoran. Da se distributeri vina ne odriču svoje zarade, cijene bi bile i više, zbog visokih ulaznih troškova. Za taj se novac očekuju zaista posebna, vrhunska vina, koja se moraju stručno predstavljati. U svakom slučaju, za restoransku je industriju više nego dobro što su gosti spremni platiti premium cijenu, za premium doživljaj. Čini se da kvaliteta katkad pobjeđuje.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Skupe vinske večere postale su jedan od najuspješnijih formata hrvatske restoranske scene

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min