Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Večerom s Filippom Fellugom Dobra vina potvrdila su se kao središnje mjesto zagrebačke vinske scene

felluga1

U srijedu 20. travnja u Dobrim vinima, jedinom hrvatskom lokalu s Wine Spectatorovom oznakom Wine Awards, održana je večer talijanske vinarije Livio Felluga. Livio Felluga, koji ovoga proljeća ulazi u 102. godinu života, prije točno šezdeset godina počeo je buteljirati bijela vina iz svojih vinograda u Colliu (Brdima). Felluga je, zapravo, stvorio modernu sjeveroistočnu talijansku vinsku industriju, koja je kasnije nadahnula sve nama drage Slovence, poput Simčiča i Movie.

felluga5

Fellugin najmlađi sin Filippo (točno 60 godina mlađi od starog gospodina), došao je u srijedu u Zagreb, kako bi promovirao vina danas zasluženo legendarne etikete Livio Felluga. Filippo Feluga enolog je i tehnički direktor obiteljske tvrtke, koja proizvodi između osamsto i devetsto tisuća buteljki godišnje. Trideset posto ukupne proizvodnje čini sivi pinot, a šezdeset posto Felluginih vina prodaje se u Italiji; glavna su izvozna tržišta Sjedinjene Države, Njemačka i Rusija.

felluga2

Zanimljivo je da se Fellugina vina u Hrvatskoj, u vinoteci Dobrih vina, mogu kupiti po jednakoj, ili euro do dva nižoj cijeni nego u Italiji. Fellugina večer u Dobrim vinima počela je informativnim kušanjem za novinare, što ga je vodio mladi Felluga.

felluga6

Uslijedila je večera za sedamdesetak ili nešto više ljudi. Svi su stolovi bili zauzeti, a vesela restoranska atmosfera odjekivala je inače praznim Green Goldom: zapravo, nikada navečer u Green Goldu još nismo vidjeli toliko ljudi na jednom mjestu, ne računajući narodnjačke ili pop koncerte u Green Gold Clubu. Recenzije Felluginih vina, kao i razgovor s Filippom Fellugom, objavit ćemo do kraja tjedna. Zasad bismo samo željeli upozoriti na klasični pinot grigio, i na neobično dobri chardonnay.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.