Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na spektakularnoj vinskoj večeri u Dubravkinom putu točit će se Chateau Haut Brion iz 1975. godine!

U Hrvatskoj ne postoji kultura uživanja u starim vinima. Malo tko od samih vinara, trgovaca vinom, restauratera ili chefova ima iskustva s nekoliko desetljeća starim vinima, a osobito ne s toliko zrelim bordeauxima i burgundcima. Utoliko je važnija vijest da će se 7. studenog na gala večeri vina Dillon, koju organizira Acrobat Dina Kušena, otvarati i buteljke Chateau Haut Briona iz 1975. godine!

Chateau Haut Brion jedno je od famoznih prvih pet vina s lijeve obale Bordeauxa, prema klasifikaciji iz 1855. godine (uz Margaux, Lafite, Latour i Mouton Rotschild, koji je u tu kastu, međutim, ušao tek početkom sedamdeetih godina prošlog stoljeća).

Haut Brion je od tridesetih godina dvadesetog stoljeća u vlasništvu američke obitelji Dillon, a sadašnji predsjednik tvrtke, princ Charles Luksemburški, sin je Joan Douglas Dillon, kćerke Clarencea Douglasa Dillona, svojedodobnog američkog ministra financija i kasnijeg veleposlanika u Parizu.

Zagrebački Acrobat počeo je uvoziti Dillonova vina krajem lanjske godine. Veći dio portfolia bit će predstavljen u Dubravkinom putu početkom studenog ove godine, kad će se točiti Clarendelle Dillon Bordeaux Blanc, Clarendelle Dillon, Bordeaux Rose, La Clarte de Haut Brion Blanc 2013, La Chapelle de la Mission Haut Brion Rouge 2011, Le Clarence da Haut Brion Rouge 2009. te glasoviti Chateau Haut Brion iz 1975.

Evo kako je Jane Anson, Decanterova stručnjakinja za bordoška vina, lani opisala Haut Brion iz 1975. ”Miris protkan ljubičicama, pun klasičnih Haut Brionovih markera poput kože, duhana, dima od drveta i šafrana, s primjesama lagano dimljenog  džema od pečenih smokava. Na rubu čaše stvara se nijansa boje lješnjaka, a vino je iznenađujuće tamno.” Večera u Dubravkinom putu 7. studenog poštovateljima velikih vina pruža jedinstvenu priliku da upoznaju kakvi su zapravo najbolji klasični, desetljećima odležani bordeauxi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.