Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Uz magnum Mouton Rothschilda na stolu, život je zapravo prilično lijep

U petak popodne u lošinjskoj Alhambri održana je najvažnija vinska radionica ove godine. Radilo se o prezentaciji Mouton Rothschilda, jednog od pet bordoških firsth growths, zajedno s nekim drugim vinima iz Rothschildova portfolia. Prezentaciju je vodio Herve Gouin, Rothschildov direktor prodaje i ambasador branda. Mouton Rothschild spada, podsjetimo, među najvažnija bordoška i francuska vina uopće . Riječ je,možda vrijedi ponoviti, o jedinom velikom bordoškom vinu koje je uspjelo revidirati famoznu klasifikaciju iz Medoca objavljenu 1855. godine.

Mouton je, naime, dobio status firsth growtha, dakle ravnopravan s Latourom, Lafiteom, Margauxom i Haut Brionom, tek 1973.godine poslije duge pravne i političke bitke. Mouton je, takođre, globalno relevatan po svojim etiketama: svake godine neki od vodećih svjetskih umjetnika izrađuje novu etiktu za Mouton, među klasičnim autorima nalaze se Braque i Picasso.

Mouton Rothschild se svakako ubraja među najveća i najznačajnija vina na svijetu. Utoliko je izivanredno što je lošinjska Alhrambra, nesporno najluksuzniji kvarnerski hotel, uspjela dovesti Mouton na svoje vinske radionice i vinske večere, i to u prominentnom izdanju.  Masterclass Mouton Rothschilda u Alhambri započeo je u petak oko 16 sati, parom lakših vina iz Languedoca. Zatim smo kušali dva sasvim različita Chateau d’Armailhaca, s imanja iz Pauillaca, vrlo blizu samom Moutonu.

Armailhac iz 2000. godine bio je jedno od naimpresivnijih vina na Moutonovoj prezentaciji: njegova dubina, svježina,kompleknost i još puno čistog voća pokazuju kako se mali Bordeaux s vremenom može pretvoriti u veliki i jeftini Bordeaux. Berba 2000. spada, ponovimo, među najbolje bordoške berbe u ovom stoljeću. Armailhac iz 2011. zasad se pokazuje prilično nevažnim.

Clerc Milon, još jedan od chateaua pete klase (kao i Armailhac) u klasifikaciji iz 1855. godine pokazao se vrlo dobrim: to je vino neobično svježe i elegantno za tako ekstremnu berbu, poput 2003. Claerc Milon iz 2012. još je prezatvoren da bismo ga ozbiljno ocjenjivali. A onda su na red došla velika vina: Mouton Rothschild iz 1998.godine i Mouton Rothschild iz 2008.godine. 

Budimo realni, obje se berbe smatraju lošijima u svojim desetljećima. Međutim, 1998. godina s vremenom se pokazala vrlo dobrom, osobito u slučaju Latoura i Lafitea, dok se 2008. i dalje čeka. Mouton iz 1998. staro je vino, s jakim mirisima crnih tartufa i uvelih liljana, s prekrasno širokim ali neagresivnim tijelom, i s dugim aftertasteom. Mouton iz 2008. nadišao je, međutim, najbolja očekivanja od te uistinu loše berbe: radi se o vinu masivnog bouqueta, punog grafita, crvenog voća, cigara ,začina i crne čokolade. Okusi se nadovezuju na mirise, dok je tekstura prepuna jako finih tanina. Mouton iz 2008. veliko je vino, kakvo nitko nije očekivao s obzirom a berbu.

Na večeri poslije masterclassa kušali smo i ponešto drugih vina iz portfolia Mouton Rostschilda. Magnum Moutona iz 1998. godine zorno je demonstrirao kako vina drukčije dozrijevaju u malim i u velim bocama. Magnum Moutona iz 1998. bio je savršeno svjež, moćan, koncentriran i neoksidiran, baš kao da se ne radi o istoj berbi. To vino vrijedi barem 96 bodova i svjedoči o Bordeauxu u njegovoj velikoj slavi.

Večeru u Alfredu Kelleru, vjerojanto najboljem otočkom restoranu u Hrvatskoj, pripremili su  Alhambrin chef Melkior Bašić i francuski kuhar Thomas Brasleret u čijem su restoranu La Cape Alhambrini kuhari proveli dio zime studirajući klasične francuske tehnike. Pate en Croute (pašteta od govedine , svinjetine i foie gras), i savrešno pečeni golub bubnjali su o francuskom utjecaju na Alhambrinu meni.

Večer je završila, a noć je počinjala magnumom devetnaest godina starog Mouton Rothschilda na stolu za kojim su sjedili Andrej Barbieri (Barbieri’s), Ivan Jug (Noel) Kristijan Merkas (Alhambra) i urednici Kulta Plave Kamenice. I život je te tople lošinjske noći izgledao lijep i dobar. Svejedno, budući da ne želimo biti patetični ali ni neiskreni, nismo mogli ignorirati činjenicu da većina hrvatskih chefova , restoratera i sommeliera nisu smatrali važnim doći na radionicu i večeru Mouton Rothschilda. Baš šteta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.