Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trijumfalni povratak obitelji Dusper na najskupljoj vinskoj večeri održanoj u Zagrebu

U srijedu navečer u Noelu je predstavljena toskanska vinarija Ornellaia. Ornellaiu je osnovao Lodovico Antinori, mlađi i svojedobno nesocijalizirani brat Pierra Antinorija, šefa najveće toskanske vinske dinastije. Ornellaia i njen merlot Masseto spadaju među najbolja toskanska vina uopće. Stoga nije neobično što je Ornellaina večera u Noelu koštala 1250 kuna po osobi. Malo je neobičnije što je Noel uz tu ekscentričnu cijenu, primjerenu dočeku Nove godine u stvarno luskuznim hotelima, uspio prodati skoro sve stolove. Tek je jedan, preko puta bara, ostao prazan.

Ornellaiu je u Hrvatsku prije više od deset godina bio doveo Nino Dusper, jedan od najvažnijih ljudi u povijesti hrvatskog vinskog biznisa. Kroz svoju tvrtku Vinotrade, obitelj Dusper Hrvatsku je upoznala sa šampanjcima Bollinger, Salon, Roederer, Deutz, Vilmart i Laurent Perrier. Dusperi su, također, prije više od petnaest godina prvi počeli uvoziti Krug. Dusperi su, nadalje, Hrvatskoj prezentirali aristrokratske sauternese, uključujući sam D’Yquem, klasična bijela vina iz Loire poput Barona de L,  najbolje Austrijance poput Brundlemayera i mnoge druge. 

Unatrag pet ili šest godina Dusperi su, nažalost, počeli nestajati s nacionalnog vinskog tržišta. Neki drugi uvoznici preuzeli su njihove važne brandove poput Frescobaldija i Brundlemayera, dok su se Roederer i Bollinger polako izgubili s liste šampanjaca koji se u pristojnim restoranima toče na čaše. No, unatrag godinu dana Dusperi se u velikom stilu vraćaju na scenu.

Ornellaina večera u Noelu snažno je simbolizirala povratak obitelji koja je izmislila velika svjetska vina u Hrvatskoj. Osim svojih starih brandova, Dusperi, otac Nino i sin Juraj, uspjeli su nabaviti određene količine klasičnih Bordeauxa iz vrlo dobre berbe 2015. uključujući Latour, Lafite, Margaux, Haut Brion, Mouton Rotschild, Ducru Beaucaillou i Pontet Canet. Budući da Hrvatskoj, ne samo zbog turističke ekspanzije, itekako trebaju specijalisti za velika svjetska vina, moramo priznati kako nas je briljantna Ornellaina večera koju su Dusperi organizirali skupa s Noelovim Ivanom Jugom i Goranom Kočišem, učinila ne samo nostalgičnima, nego baš optimističnima.

Nino Dusper

Monsunska srijeda u Noelu počela je uobičajeno vrhunskim Bollingerovim Special Cuveeom u kojem smo uživali uz pratnju kamenica s emulzijom od celera. Uz prvo jelo, elegantnog i osvježavajućeg hlapa s krastavcima i gamberima, poslužen je Ornellain bijeli cuvee koji se sastoji do sauvignona, vermentina i petit mansenga, i koji nas uistinu nije impresionirao.

Drugo jelo, sendvič od foie gras s japanski glaziranom hobotnicom bilo je toliko intenzivno da mu ni jedno vino ne bi pomoglo, pa tako ni vrlo lijepi Volte iz 2014. godine. Kod trećeg, daleko najfascinantijeg jela, skuše s varijacijama graha, koje odvodi Noel u područje ozbiljnog Michelina, drugo Ornellaino vino Serre Nuove pokazalo se jako funkcionalnim. Serre Nuove perfektno je napravljeno vino, s puno tamnog voća smještenog u impresivno elegantan i svjež okvir.

A onda su na red došle Ornellaie.

Ornellia iz 2013. prilično je genijalno vino, koje vrijedi 95 bodova ili više. Ono posjeduje masivni mirisni zid karakterističan za velike bordeauxe, dugi okus koji se ravnomjerno razlijeva po cijelom nepcu i egzotični bouquet, u kojem u ovom trentuku dominiraju sušene ljubičice, ali koji će se nastaviti mijenjati.

Mješavina cabernet sauvignona, merlota, cabernet franca i petit verdota, Ornellaia iz 2013. živi je primjer da supertoskanci mogu spadati među najbolja crna vina na svijetu. Ovo je briljantno vino predstavljalo dovoljan razlog da se u Noelu sinoć potroši 1250 kuna po osobi. Uz precizno pečenu govedinu poslužili su nam, pak Ornellaiu iz 2002.godine.

Budući da se 2002. opravdano smatra najgorom tokanskom (i pijemontskom) berbom u ovom stoljeću, logično je da je starija Ornellaia ostavila bitno slabiji dojam od još vrlo mlade, ali briljantne 2013. godine. Veliko je zadovoljstvo iz mjeseca u mjesec svjedočiti činjenici da se u Zagrebu održavaju vinske manifestacije svjetskog ranga. Posebno je zadovoljstvo vidjeti da se začetnici modernog hrvatskog vinskog uvoza, obitelj Dusper, vraćaju na scenu u velikom stilu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.