Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PONOĆNI VODIČ KROZ TKALČIĆEVU Sjajno je što se može jesti gotovo svugdje, loše je što ta hrana uglavnom ništa ne valja

tkalciceva

Prošle je subote, nešto prije ponoći, Tkalčićeva po gužvi na ulici i u lokalima podsjetila na Stradun oko podneva, kad kruzeri iskrcavaju tisuće i tisuće turista, a lokalni radio upozorava Dubrovčane da se ne spuštaju u Grad. Tek se vikendima kasno navečer može vidjeti koliko je zapravo Zagreb prepun gostiju, i koliko se tim gostima izlazi baš u ponoć. Prošle subote oko ponoći kraj Kaptol centra počeo je veliki vatromet, u Skalinskoj je ulici grupa starijih gospođa koje su govorile njemački, uzaludno je tražila gostionicu koja bi mogla primiti njih dvadesetak. Nigdje nije bilo toliko mjesta.

Ne tako davno, u centru Zagreba nije se moglo jesti oko ponoći. Većina restoranskih kuhinja zatvara se u jedanaest navečer, pa su ljudima koji vole kasno večerati na raspolaganju ostajali samo fast foodovi.

Dva restorana u centru gdje se može naručivati iza ponoći, Babieri’s i Time, uglavnom rade po načelu double seatinga, što znači da gosti koji nisu rezervirali gotovo da i nemaju šanse. Sada se, međutim, kako smo se u subotu sami uvjerili, u ponoć može jesti u skoro cijeloj Tkalčićevoj, s iznimkom dva jedina dobra restorana u glavnoj zagrebačkoj turističkoj ulici – riječ je o Agavi i Royal Indiji – koji službeno rade do 23 sata. Ostale lokale koji poslužuju hranu, i koji su ovog vikenda kasno navečer bili prepuni, u normalnim bi okolnostima trebalo izbjegavati. Evo, dakle, popisa restorana gdje se prošle subote jelo oko ponoći, od sjevernog dijela Tkalčićeve do Dolca.

1. Mr.Moo – fast food s hamburgerima koji spadaju među lošije u gradu

2. Lokma – turski fast food

3. Kako da ne? – izralelski bistro koji priprema would be bliskoistočnu hranu

4. Villlage Tavern – veliki kompleks hranionica koje nude sve i svašta, od sendviča do lososa i bifteka. Sastojci su loši, a okusi industrijski. Takav tip restorana nikada i nigdje ne bi preživio bez gladnih turista.

5. Pivnica Mali Medopivovara Medvedgrad proizvodi niz korektnih, nešto vrlo dobrih i jedno odlično pivo, Fakin. Njena se kulinarska ponuda, bilo da je riječ o proteinima (kobasice i druga jeftinija mesa) ili ugljikohidratima (pizza), zapravo svodi na što više jeftinih i praznih kalorija, koje gostima omogućuju što veću potrošnju piva.

6. Otto & Frank – počeo je kao malo ambiciozniji bistro s izvrsnom ponudom vina. Problem je bio u tome što nisu znali kuhati. No, s obzirom na lokaciju koja im omogućuje stalnu večernju popunjenost, razina kuhanja vlasnike i voditelje sigurno ne zabrinjava,

7. Umamiovaj dalekoistočni fast food na rubu Tkalčićeve, u Skalinskoj, zapravo priprema najpristojniju hranu koja se iza ponoći može jesti u zagrebačkom turističkom središtu. Cijene su i dalje smiješne.

8. Nokturno i Leonardodvije masovne hranionice u Skalinskoj kulinarski su posve beznačajne. Leonardo se, međutim, može pohvaliti vrlo profesionalnim konobarima

9. All Saintsrestoran na prvom katu Alcatraza/Buddha Bara, velikog lokala gdje se pije do duboko u noć, baš kao i u originalnom Alcatrazu u Preradovićevoj. Meniji u All Saints spadaju među najsmješnije i najamaterskije u Zagrebu, ali restoran je zbog fenomenalne lokacije (gleda na gužvu u Tkalčićevoj), u subotu iza ponoći bio prepun

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.