Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umami u Skalinskoj zasluženo je jedan od omiljenih zagrebačkih fast/street food lokala

umami-1

Umami je, svakako, jedno od najboljih imena za restoran kojeg se uopće možemo sjetiti. Umami daje cjelovitu informaciju o sadržaju: jasno je da je riječ o azijskom kuhanju, jasno je da se gostima obećava puno okusa i sve je to jasno na svim jezicima, što je važno s obzirom na ultraturističku lokaciju u Skalinskoj ulici, između Tkalčićeve i Dolca. Umami je polusamoposlužni restoran (pa zato nismo ocijenili poslugu): naručujete na šanku, pa si sami izaberete pivo iz hladnjaka, uzmete pribor za jelo i salvete, sve to odneste van ili za jedan od unutarnjih visokih stolova.

umami-2

Momci iz Umamija donesu vam hranu, koja je gotova za petnaestak minuta. Umamijev jelovnik podijeljen je na nekoliko segmenata: slatko, wok, hrskavo, bowl, a petkom imaju bunove za koje kažu da su im hit. Serviraju ih u papiru tipičnom za hamburger, koji, opet, dolazi pred gosta u velikoj bambusovoj kutiji za dim sume, što sve skupa odlično izgleda. Cijene su vrlo niske: najskuplje je jelo tajlandski curry s govedinom koji košta 43 kune. Kuhanje je dobro u nižim, a pomalo nemarno i dosadno u višim registrima.

umami-5

Bun s uzorno hrskavom piletinom bio je izvrstan. Teško se sjetiti boljeg zalogaja za 12 kuna. Gyoze od svinjetine, poslužene sa slatkastim čilijem i profesionalno narezanim kolutima zelenih dijelova mladog luka, također su bile fine i hrskave. Curry je, nažalost, ostavio dosta drugorazredan dojam. Umjesto pravih začina, u  Umamiju curry pripremaju s gotovom pastom od zelenog currya, čime su ubili barem pola stvarnog aromatskog potencijala divnih jela koje se prodaju pod generičkim imenom curry.

umami-4

Dalje, u curryu je bilo premalo kokosova mlijeka, a sama govedina nije imala ni jednu od dvije poželjne teksture mesa u azijskom kuhanju. Nije, dakle, imala ni vanjsku čvrstu teskturu koja poslije prvog griza postaje mekana (što je karakteristično za kineske pripreme govedine), niti je bila putrasta, nego je naprosto podsjećala na meso iz gulaša skuhanog kod kuće, oko kojeg se nitko nije previše potrurdio. Rižu su, srećom, skuhali besprijekorno. Umami je, bez obzira na prosječan curry, zasluženo jedan od uspješnijih zagrebačkih lokala s fast/street foodom, koji pruža izvrsnu vrijednost za novac. Curry, bun, gyoze i dva Zmajska platili smo 120 kuna.

UMAMI
Skalinska 3, Zagreb

HRANA 3/5 AMBIJENT 3/5  POSLUGA -3/5

KARTICE Visa, Master

  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.