Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OTTO & FRANK Jako dobra vina i mediokritetsko kuhanje u Tkalčićevoj ulici

otto

Osvježavajuće inteligentna vinska politika i vrlo malo pažnje posvećeno kuhanju

Otto & Frank,nazvan po psu i mačku, bar je i bistro, mjesto za doručke ili tko zna već što u prvom dijelu Tkalčićeve ulice, blizu skretanja za Skalinsku, ulicu s najgorim turističkim restoranima u gradu (s iznimkom korektnog Umamija). Otto & Frank nije, srećom, tipičan turistički lokal. Vrlo kompetentna vinska lista može se pohvaliti niskim do iznimno niskim cijenama, osobito za svoju lokaciju. Dobar broj buteljki, uključujući i jedan zanimljivi slovenski narančasti pinot grigio, vrti se oko 150 kuna, dok izvrsni Moreauov Chablis ne prelazi 250 kuna.

Većina vina na čaše košta između 25 i 32 kune (koliko stoji čaša jako dobro Rizmanova pošipa). Zanimljivo je da su polusuha vina izlistana odvojeno do suhih, što ne radi gotovo nitko u Zagrebu, a što može imati smisla. Relativno visoka razina kulture vina u Ottu & Franku posljedica je činjenice da mu je vlasnik tvrtka Enoteka, koja je opet u vlasništvu vrlo kompetentnog sommeliera Aleksandra Noršića. Jedino nam nije jasno zašto konobari ne toče vino pred gostima, nego donose već napunjene čaše.

Dobra vina, korektne cijene

Osim što nude dobra i zanimljiva vina s korektnim cijenama, u Ottu & Franku potiču goste da sudjeluju u odabiru vina, pa su u utorak oko podneva svakom posjetitelju  donijeli po čašu sasvim finog rosea,te su nas zamolili da ga ocijenimo. Kasnije su gostima rekli da se radi o Buhačevu Roseu od merlota; ovaj se iločki proizvođač iz godine u godinu nameće kao jedan od ozbiljnijih podunavskih vinara. Otto & Frank na Facebooku vas poziva i da donesete svoje vino, koje će vam servirati uz corkage od 80 kuna. Pored natprosječne vinske liste, Otto & Frank toči Zmajsko pivo, koje je danas bilo u savršenom stanju. I tu, zasad , prestaju komplimenti.

Uz sendviče, u utorak se nudila hladna juha od krastavaca (što je super za srpanj), pa jedan quiche, pa tjestenina s tikvicama, pa janjeća pljeskavica s pommes fritesom. Janjeća pljeskavica nije bila posve loša premda su je prepekli, dresingu od jogurta nedostajao je naglasak svježe mente ili kopra ili i jednog i drugog, dok je pommes frites bio prilično mlohav.

Prestanite servirati hranu da daskicama

Sve je servirano na drvenoj dasci, koju bi valjalo zakonski zabraniti: postoji li, pobogu, bilo koja zagrebačka zalogajnica, opušteniji bistro ili, vinski bar, ili burger shop, koji ne servira hranu na daskama? Ono što je prije godinu dana moglo izgledati originalno i prijateljski, danas se pretvorilo o dosadni manirizam.

Okruglice od šljiva nisu došle na dasci, što im, nažalost, nije pomoglo. Tijesto je bilo nevjerojatno gnjecavo, kao kod jako prekuhanih njoka, dok se na vrhu bijelila hrpa kristalnog šećera. E sada, kolači se, kako znamo, načelno posipaju štaub šećerom a ne kristalnim šećerom Ako koristimo bijeli kristalni šećer, osobito u jelima poput okruglica od šljiva, red je da ga bar malo karameliziramo. Prava je šteta što Otto & Frank, mjesto s osvježavajuće inteligentnom vinskom politikom, tako malo pazi na hranu. Janjeću pljeskavicu, veliko Zmajsko, tri čaše vina i knedle od šljiva platili smo 180 kuna.

Foto/Otto&FrankFB

OTTO & FRANK
Tkalčićeva 20, Zagreb

HRANA-3/5  AMBIJENT +3/5  POSLUGA 3/5

KARTICE Amex, Visa, Master

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.