Zaista ne znamo puno restorana koji su od samog početka bili izloženi tolikoj količini negativnih glasina i špekulacija kao Noel. Prije dvije godine, kad se bio otvorio, Noelu su proricali rok trajanja od tri do šest mjeseci. Ovoga proljeća i ljeta, kad se počelo govoriti o novom masakru na zagrebačkoj restoranskoj sceni, mnogi su nas uvjeravali kako će Noel stradati među prvima. Nasuprot zločestim tračevima, Noel izgleda snažniji nego prije.
Prvo, jučer, u četvrtak, Noel je napokon otvorio terasu, koja je sigurno najluksuznija među svim restoranskim terasama u centru Zagreba. Drugo, Noel je pojačao svoj tim Goranom Kočiš, sestrom glavnog chefa Gorana Kočiša. Gospođica Kočiš, koja dužnost pekarice i slastičarke preuzima u ponedjeljak 17. rujna, četiri je godine provela u Pelegriniju.
Treće, Noel je dodatno pojačao vinsku kartu nekim manje poznatim ali zaista izvrsnim vinima iz Burgundije, Langhea i austrijskih regija. Četvrto i najvažnije, Noel je uspio uspostaviti čvrstu mrežu lokalnih dobavljača, koji mu kontinuirano osiguravaju vrhunsku robu različitih žanrova: od jadranske tune najviše sashimi klase, preko egzotičnih trava koje uzgaja jedan zagrebački botaničar, do preukusne peradi iz slobodnog uzgoja i odojaka od crne slavonske svinje.
Uspostava čvrstog sustava nabave prvorazrednih sastojaka prirodni je preduvjet za Noelov gastronomski iskorak, u koji smo se uvjerili tijekom kasnog ručka koji se pretvorio u ranu večeru na zaista lijepoj terasi, koja je obogatila cijeli kvart između Meštrovićeve Džamije i Martićeve ulice.
Prvi je slijed obilježio fantastični sashimi od otora, koji se može uspoređivati s najboljim trenucima Tekke, Timea ili Takenoka. Osim sashimija dobili smo još fini tataki od pastrve s ekscentrično mineralnim listom japanskog vodenog papra, koji se uzgaja u Podsusedu. Pastrva je dobro funkcionirala s južnoameričkom marakujom, puno aromatičnijom i nešto manjom od marakuja koje se povremeno prodaju u supermarketima.
Klasični steak od foie gras naslađivao se, pak, u društvu neobično zrelog, jako slatkog manga, koji nas je svojom raskoši podsjetio na tajlandsku džunglu. Paški sir u nekoliko formi, i iz nekoliko različitih godišta bio je žestok i ekspresivan, a nama se osobito svidio narančasti crumble od vrlo starog sira. Savršeno sočni zubatac serviran je s točno šest priloga od peršina; tartar od korijena naš je favorit, premda je i svilenkasti pire briljirao.
Putrasta, vrlo crvena pačja prsa poslužena su s putrastim pečenim vrganjima, genijalnim čipsom od vrganja i nježnim raviolom s vrganjima, dok su apsolutno najbolje jelon dana bili preslatki, minijaturni kotleti odojka crne slavonske svinje posluženi na kremi od šljiva s mrvicama: u tom šampionskom jelu tradicionalni okusi odojka i knedli sa šljivama dobili su visoku gastronomsku interpretaciju.
Za desert su nam donijeli sladoled od ananasa tri dana odležanog u ageru za govedinu, koji je poprimio puno umamija, s ananasom pečenim u Green Eggu, kremom od kokosa i verbenom.
Umjesto da propadne, kao što su mnogi proricali, Noel je za svoj drugi rođendan postavio više standarde, te je potvrdio kako je riječ o apsolutno najboljem zagrebačkom fine dining restoranu. A Ivan Jug i Goran Kočiš, tvrdi momci čiji radni kapaciteti podsjećaju na one NBA košarkaša, mogu još bolje i ozbiljnije.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.