Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Svaki put kad probamo novi meni Ane Grgić Tomić, čudimo se što Zinfandel’s i dalje nema Michelinovu zvjezdicu

Godišnje pojedemo oko pedeset Michelinovih zvjezdica. Pa znamo ponešto o Michelinovim kriterijima.  Prije dva smo mjeseca, primjerice, večerali u amsterdamskom ribljem restoranu Bistro de la Mer, koji ima jednu zvjezdicu. Hrana je bila vrlo ukusna, sastojci prvorazredno svježi, tehnike precizne, prezentacije jednostavne ali efektne. Bistro de la Mer zaslužuje zvjezdicu, usprkos lošem servisu i dosadnoj vinskoj karti. Na razini jedne zvjezdice servis i vina ne moraju biti presudni. Važno je još reći da je kuhanje u Bistrou de la Mer prilično konvencionalno.

Jučer smo u Esplanadinom Zinfandel’su kušali novi meni chefice Ane Grgić Tomić. Sastojci su prvorazredno svježi, kuhanje također konvencionalno ali elaboriranije i značajno elegantnije nego u Bistrou de la Mer, servis i ambijent neizmjerno su bolji, a i vinska karta je nešto zanimljivija. Cijelu večer se nismo mogli prestati čuditi zašto Zinfandel’s nema zvjezdicu.

Sinoćnju večeru u Zinfandel’su počeli smo odličnom, aromatičnom i pomalo egzotičnom poširanom kamenicom sa salatom od shisa i pjenom od lista kamenice. “Cheesecake” s obiljem kavijara na podlozi od čičoka i kremom od prženih lješnjaka bio je raskošan i otmjen. Bisque s gelom od crnog češnjaka i fileima grilane trilje impresionirao je intenzitetom čistih, snažnih i zapravo kontrastnih okusa. File kovača s beurre blancom od algi i marmeladom od limuna klasični je tanjur visoke hotelske kuhinje.

No, najviše nas je oduševio file romba zamotan u kelj, poslužen na kremi od paljene cvjetače. Chefica Grgić Tomić iz uobičajenih sezonskih sastojaka izvukla je distinktivne, ekspresivne okuse koje ćemo dugo pamtiti. Desert od šljive i mascarponea bio je klasičan, s lijepo naglašenim toplim slatkim okusima šljive i oraščića u nekoliko formi. Petits fours bili su blagdanski razigrani i lijepi.

U Zinfandel’su se, definitivno, jede bolje nego u velikoj većini europskih restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom. Pa ipak, Zinfandel’s, jedini zagrebački klasicistički fine dining restoran (ManO2 i Korak bave se progresivnom kuhinjom) nema Michelinovu zvjezdicu.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.