Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SUMMER SOLSTICE Vol.2 Noelov novi, nadograđeni ljetni jelovnik nastavlja ambiciozni put jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj 

noel-g

Katkad se okolnosti jednostavno savršeno poklope, na prvi pogled sasvim spontano. Takav je slučaj i s Noelovim glavnim trojcem: chefom Brunom Vokalom, sommelierom Ivanom Jugom i barmenom Karlom Ferenčakom, vrhunskim profesionalcima. No, kad se zagrebe mrvicu ispod površine može se uočiti djetinja radoznalost i stalno istraživanje, putovanja i nadogradnja znanja uz nevjerojatan radni intenzitet.

Sva ta radna etika kulminirala je prošle godine s najambicioznijim jelovnikom jedinog restorana u Zagrebu s Michelinovom zvjezdicom. Prvi Ljetni Solsticij radikalno je promijenio pravila igre na hrvatskoj fine dining sceni. Noel se proširio izvan restoranskog žanra nudeći umjetnička iskustva, koja su naravno komplementarna gastronomiji, dok Bruno Vokal vjerojatno nikad nije nadahnutije kuhao. Drugi turnus ljetnog jelovnika promijenio je i nadogradio nekoliko elemenata, ali ambicija je ista. Ponuditi hranu i iskustvo velikih luksuznih izlazaka kakvih u Hrvatskoj nema mnogo.  

Dolazak u Noel ponajprije znači osvježenje, što je u petak navečer na zagrebačkim asfaltnim vrućim ulicama bilo prijeko potrebno. Soda koju sami prave je idealna, a kokteli Karla Ferenčaka su početak gastronomskog spektakla. Za barom poslužuje i prvi od nekoliko malih zalogaja prije službenog početka večere, uključujući izvrsni tekući istarski tartuf.

Večera za stolom započinje lagano, herbalno i uglavnom osvježavajuće morski. Veliki dio jelovnika je orijentiran na more, obalu i potragu za priobalnim okusima. Prvi zalogaji su grisini s morskim ježincem, tartlet od pastrve i ikre i soparnik s kozicama. Večera polako gradi intenzitet dalmatinskom juhom s paprikom, lukom, krastavcem i uljem vlasca u kojoj je nažalost potpuno prevladao samo krastavac, dok je slijed posvećen mrkvi mali spektakl. Na lijepom tanjuru mrkva se pomiješa sa sferom crnih maslina koje podižu jelo, dok je najbolji zalogaj coleslaw salatica položena na brioche.

Doživljaj postupno raste s možda našim najdražim jelom dana, kamenicom s krastavcima, jednom od boljih interpretacija kamenice koje smo probali u zadnje vrijeme. Kamenica je Nnajprije je pohana, zatim položena na salatu od krastavaca i bijelog graha i prelivena emulzijom kamenica. Druga petica. Dalmatinska tradicija nastavljena je u slijedu s blitvom, krumpirima i kroketima od češnjaka sa superbogatim ribljim beurre blancom.

Bread trolley nastavlja tradiciju posebnog isticanja najboljeg kruha u hrvatskim restoranima, a naš je favorit mliječno pecivo, vjerojatno najraskošniji kruh koji se trenutno poslužuje u hrvatskim restoranima. S glavnim jelima intenzitet dostiže maksimum. Počinje s patlidžanom koji spaja otočke namirnice brački varenik i paški odležani sir, u malo i ekpresivno jelo. Jegulja predstavlja užitak za sva osjetila, s obzirom da svaki put kad je osoblje servira za neki stol, cijeli restoran neodoljivo zamiriše. Masna jegulja, glazirana lavandom i borovnicama, ovog je puta obogaćena hrskavim slatkim jabukama. Riječ je o jednom od najboljih ribljih sljedova koje smo dobili.

Glavna jela završavaju gljivama, točnije lavljom grivom koju Vokal tretira poput steaka, samo nekoliko sekundi sa svake strane na grilu pa se za stolom dovršava ribanjem istarskog ljetnog tartufa i jusom of gljiva. Lavlju grivu Noel dobiva eksluzivno od možda i jedinog uzgajatelja ove nevjerojatno ukusne gljive. Skupa sa salatom od heljde, slijed se pretvorio u senzaciju.

Desertni dio jelovnika je elegantan i pokazuje raznovrsnost tehnika, tekstura i temperatura. Najviše nam se svidio desert s breskvama i pjenušavim vinom. Preddeserti poput koktela u kuglici i lego kocke su zabavni, a petits fours bolji od deserata u većini hrvatskih restorana. Kad je riječ o hrani, Noel je svakako jedan od dva ili tri najambicioznija i najkreativnija hrvatska restorana.

Naravno, Noel nije samo hrana već i fantastična vinska karta Ivana Juga u formi debele knjige, herbalni kokteli Karla Ferenčaka, vlastita piva u suradnji s Varionicom, umjetnički performansi i udoban, suzdržano luksuzan gradski ambijent. Uzimajući sve to u obzir, Noel vlastitim snagama doslovno gura hrvatsku restoransku scenu prema naprijed.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.