Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dolaskom chefa Motohika Mochizukija opatijski Nami postaje ozbiljan japanski restoran na nacionalnoj sceni 

nami-g

Opatijski Nami je uvijek bio privlačan restoran. Njegovo efekt o uređenje, blend skandivansko-japanskog stila, plijeni pažnju za duge večere, kao i činjenica da je Nami jedini ozbiljan japanski restoran na Kvarneru. Sad je Nami odlučio povisiti i razinu kuhanja pa je angažirao chefa Motohika Mochizukija.

nami-sala

Gospodina Mochizukija je zagrebačka publika upoznala u nekoliko restorana od Takenoka do B35, a opatijska na gostovanju upravo u Namiju prije dvije godine. Dolazak novog chefa Nami je promovirao skoro cijeli vikend. U petak se uz novi meni chefa Mota predstavila  plešivička vinarija R&J, a u subotu kutjevačka braća Sontacchi.

nami-wagyu

Ono što smo probali na subotnjoj promociji ukazuje da bi Nami uz novog chefa mogao postati jedno od najpopularnijih mjesta u Opatiji i na Kvarneru. Sushi restorani su već nekoliko godina najjači trend na zagrebačkoj sceni. Hrana u Namiju je izvrsna i pročišćena. Prvi tanjur koji smo probali, tuna marinirana u wasabiju, bio je izvrstan. Kvalitetna tuna, masna i putrasta, izvrsno se složila s marinadom.

nami-moto

Japanska riblja juha zamirisala je cijeli restoran. Izvanredno okrepljujući consomme sa škampom nastavio je niz. Jedini problematičan tanjur u cijeloj večeri je bila tempura s gljivama na rižinom čipsu. Okus jela bio je iznimno dobar, tehnički je sve solidno postavljeno, no cijeli tanjur je patio od viška masnoće pa smo ga prekrižili. Večera se vratila u formu s wagyuom pripremljenim na robati, misom i prepeličjim žumanjkom. Dodatak misa i žumanjka zaokružio je okuse i umami, šteta što uz wagyu nije došla i mala količina sushi riže.

nami-sushi

Sushi je napravljen znalački i prezicno. Riža je čvrsta i kompaktna, ugodne teksture i ugodno mlaka.  Nami je pripremio tri vrste sushija: nigiri, rolice od lososa i rolice od rakovice. Nigiri od branicina i kozica su vrlo dobri, no najbolji sushi večeri bio je onaj s rakovicom. Za desert je poslužen korektni yuzu sorbet. 

nami-sontacchi

Zanimljiv pairing s vinima kutjevačke vinarije Sontacchi napravio je  zabavan spoj slavonskih vina i japanske hrane. Sontacchi, mala obiteljska vinarija koja ne proizvodi više od 12 tisuća litara godišnje, predstavila je svoju graševinu, pinot noir i novi pet nat. Nami bi mogao postati kvarnerski hit koji uz ambijent i određene pomake u vinskoj listi koje smo vidjeli na policama, sad ima i vrhunskog, iskusnog chefa u kuhinji.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.