Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CRVENA GROZNICA Steakovi su postali najtraženija roba u zagrebačkim restoranima. Theatrium u boljim danima prodaje 15 do 20 japanskih wagyua a Oxbo tjedno peče oko 70 kilograma odležane govedine

steak-vino

Bifteci oduvijek spadaju među tri ili četiri najtraženije stvari s menija bilo kojeg restorana srednje ili više klase. To je, naprosto, abeceda ugostiteljstva, koju nije poremetilo ni ogromno poskupljenje goveđeg filea unatrag deset mjeseci.

Dapače, vrlo popularna Izakaya usred je poskupljenja vratila biftek na jelovnik, jer su gosti to tražili. Međutim, odležani i posebni steakovi u zadnjih su par mjeseci, neovisno o razmjerno visokoj do vrlo visokoj cijeni, postali još traženiji od bifteka. Zagreb trese crvena groznica odležanih mramornih steakova. Ovo je doslovno.

Filip Horvat rekao nam je da ga je zaprepastila potražnja za wagyuom. Otkako je uveo wagyu Horvat u svom ne baš velikom restoranu u boljim danima prodaje petnaest do dvadeset prilično skupih rezova wagyua: steakofili su postali toliko zahtjevni i diskriminativni, da je Theatrium uveo japanski umjesto jeftinijeg novozelandskog wagyua. Oxbo u Hiltonu u Vukovarskoj prodaje prosječno 70 kilograma odležanih steakova tjedno.

Oxbo, među, ostalim, drži tri forme japanskog wagyua, i dugo odležane velike steakove križevačkog brenda T Bone. Maredo, restoran s najviše rezervacija u Zagrebu (412 pretprošli vikend), ne može nabaviti dovoljno odležanih steakova pa sada isprobavaju meso novih dobavljača. Maredo je na novi meni stavio japanski wagyu. Usput govoreći, cijena wagyua u zagrebačkim se restoranima kreće između 50 i 120 eura.

U Manu2, restoranu visoke kuhinje, odležani su steakovi jedan od najčešćih izbora za ručak. Vinodol, restoran s najviše gostiju u centru grada, već nekoliko mjeseci uspješno prodaje T Boneove steakove. Chevo’s, jedan od rijetkih pravih steakhousea u Zagrebu, drži najmanje desetak raznih rezova. Odležani steakovi trenutno su gotovo jednako u trendu kao sushi, s tim da su steakovi neusporedivo skuplji od prosječnog sushija. Zagrebačka je restoranska publika napokon otkrila odležane steakove (s tim da pojedini restorani, poput Baltazara, već godinama drže odležanu govedinu). Stoga bi bilo logično da se i restorani šire orijentacije okrenu prema odležanim steakovima, ali i biftecima (biftek nikad ne izlazi iz trenda) i da se u Zagrebu otvori još nekoliko klasičnih steakhousea.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.