Općenito govoreći, veći dio porečke restoranske scene i danas živi u socijalističkom modelu masovnog i nezahtjevnog turizma. To znači da ispred njihovih terasa stoje plakati s golemim lažiranim fotografijama njihovih navodnih specijaliteta.
U kuhinje tih restorana već godinama vjerojatno nije ušla ni jedna stvarno svježa bijela riba, kao ni bolji komad govedine ili teletine. Ipak, nekoliko novijih i dva vrlo stara restorana, nagovješćuju porečki izlazak iz gastronomske anonimnosti. Evo liste najboljih porečkih restorana.
Spinnaker je gastronomski bistro s uvjerljivo najkompetentnijim kuhanjem u Poreču. Spinnaker ne drži najskuplju robu poput živih škampa ili luksuznih bijelih riba, ali njegova su jela ukusna, dorađena, elegantna i lijepo prezentirana. Hobotnica i grdobina koje smo probali prije desetak dana, kao i fenomenalni gazpacho, pokazuju da Spinnakerovi chefovi znaju što rade. Vinska lista uvjerljivo je najbolja u Poreču.Sv. Nikola
U ovom restoranu, kojeg je siroto Ministarstvo turizma proglasilo najboljim u Hrvatskoj za 2018 godinu, drže uglavnom vrhunsku ribu i rakove, ali ih baš ne znaju uvijek vrhunski skuhati. Sv. Nikola na ovoj je listi i zbog jako dobrih sastojaka i solidne vinske karte.
Divino je neobična kombinacija klasičnog ribljeg restorana i gastronomskog bistroa, s tim da im gastronomija ipak nije najjača jača strana. Najpametnije je naručiti ribu ili škampe s gradela.
Ulixes je stari restoran na Decumanusu, glavnoj porečkoj ulici. Ulixes vjerojatno katkad radi s uvoznom bijelom ribom i velikim rakovima, ali ondje srećom ne pokušavaju pretenciozno kuhati, nego vam naprosto donesu korektno pečenu i vrlo ukusnu ribu.
Hrast je pedesetak godina stara porečka restoranska institucija s lijepom terasom, dobro uređenim interijerima i velikim akvarijem za hlapove i jastoge. U Hrastu pokušavaju ozbiljnije kuhati što im baš ne ide, tako da je pametnije naručivati sasvim jednostavna jela, poput škrpine al forno. Vinska karta nije loša.
La Pentola je veliki, izvrsno uređen restoran na plaži, otprilike dva kilometra udaljen od centra Poreča. La Pentola je jedino mjesto u Poreču gdje možemo provesti cijelo popodne a da nam ne bude dosadno, i nismo jedini, jer je u subotu popodne Pentola bila punija od bilo kojeg restorana u centru Poreča.
La Pentola ima vrlo dobru pivsku listu: drže čak i Orval, jedno od najboljih piva na svijetu. Vinska je karta kratka i korektna. Damjanićeva se malvazija toči na čaše, što je najlogičniji izbor za Poreč, budući da je porečki vinar Damjanić višestruki svjetski šampion. Hrana je prilagođena plaži: pizze iz krušne peći, salate, burgeri, par dobrih predjela (vitello tonnato, carpaccio, burrata) i par ozbiljnijih komada mesa poput goveđih steakova i janjećih kotleta.
Chili fusion streetfood
Dan Dan noodles testing 🥵 #chilifusionstreetfood #porec #poreč #summer #istria #istra #istriacounty #croatiafulloflife #asianfood #wrap #chickenwrap #tuna #tunapoke #kungpao #katsu #satay #porkbelly…
Chili Fusion Streetfood zagrebačkog chefa Vida Nikolića, koji je u subotu navečer ondje osobno kuhao, uvjerljivo je najuzbudljiviji street food u Istri. Zeleni curry i pileći satay zaista su autentični, a porcije su velike za cijene niže od deset eura. Izbor piva jako je loš, dok vino uopće ne drže.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.