Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A možda biste ove godine mogli napraviti svoja uskršnja jaja od čokolade (RECEPT)

jaja-uskrs-recept-g

Trebat će vam oko dva i pol sata koncentriranog rada i kalup za jaja. Ali uz malo pažnje, prilično je sigurno da ćete uspjeti napraviti vlastito čokoladno uskršnje jaje. Čokoladna jaja u našoj kulturi imaju istu simboliku kao farbana uskršnja jaja, iako su puno kraća tradicija. Riječ je o prastarom simbolu ponovnog rađanja i plodnosti.

Ukrašavanje uskršnjih jaja s vremenom je postajalo sve elaboriranije, običaj je prošao dug put od jednostavnih šara napravljenih pčelinjim voskom i biljem do zlatnih Fabergeovih jaja ukrašenih draguljima iz 19. stoljeća.

Negdje u isto vrijeme kao i Fabergeova, u Francuskoj i Njemačkoj pojavila su se čokoladna uskršnja jaja. Prva čokoladna jaja koja su se prodavala umotana u masn papir bila su senzacija, ali bila su gotovo nejestiva jer su ih gorke i tvrde čokolade. No, dizajn ne brzo napredovao sve do sjajnih folija, cvjetnih dekoracija vrpci koje su slastičari svakog uskrsa ponosno montirali u vitrine i izloge svojih trgovina. Taj je entuzijazam u slastičarskoj profesiji živ i danas.

cokoladna-jaja-povijest

Nakon što je John Cadbury 1842. predstavio svoju “jestivu francusku čokoladu” slastičari i čokolatijeri počeli su eksperimentirati s uskršnjim jajima, ali opet su morali čekali braću Cadbury da 1975. na tržište izbace prva čokoladna jaja koja su bila ukusna. Kad se atraktivan dizajn spojio s ukusnom čokoladom, popularnost čokoladnih jaja počela je rasti, a eksplodirala je kad je pronađena tehnika oblikovanja čokolade u kalupima koja je omogućila izradu šupljih formi. Čokoladna jaja postala su neizostavni dio uskršnjih običaja.

Najspektakularnije ovogodišnje uskršnje kreacije slavnih slastičara

Današnja čokoladna jaja, savršeno glatka, sjajna i ovalna, duguju svoju ljepotu dvama velikim događajima. Prvi je izum preše koja odvaja kakao maslac od suhe tvari, djelo nizozemskog inovatora Van Houtena iz 1828., a drugi je korištenje čistog kakaa u proizvodnji čokolade s kojim su 1866. počela braća Cadbury. Oni su uspjeli proizvesti prva šuplja čokoladna jaja od tamne čokolade s glatkom površinom, i puiil su ih dražejama. U to vrijeme, uskršnja čokoladna jaja najčešće su ukrašavali marcipanom ili topljenom čokoladom.

Mise en page 1

Do 1893. Cadbury je u Engleskoj prodavao 19 različitih linija jaja, ukrašenih po zadnjoj viktorijanskoj modi. Nijemci su u svijet čokoladnih jaja donijeli “krokodilski” finiš, tehniku koja lomljenjem glatke površine stvara zanimljiv uzorak na jajetu. Pretpostavlja se da je tehnika isprva bila način prikrivanja sitnih nesavršenosti, ali i čokolatijeri je i danas koriste kao efektan način ukrašavanja. I danas se čokoladna uskršnja jaja rade uglavnom od mliječne čokolade, dok se u visokom slastičarstvu koriste sve vrste i najrazličitije teksture.

Najbolji slastičari u Parizu, Londonu i Milanu natječu se u tome tko će napraviti spektakularnija uskršnja jaja od čokolade. Dobra vijest je da sve to nije rezervirano za profesionalce, čokoladna jaja i zečiće možete napraviti sami kod kuće. Ovo je jedan od jednostavnijih recepata koje smo našli na internetu.

Čokoladno uskršnje jaje

jaje-cokolada-recept
  • 1,2 kg čokolade za kuhanje s 55% kakao mase
  • 35 g fondana (šećerna pasta, može se nabaviti u supermarketima)
  • šećernih cvjetića, konfeta ili oblika koje želite
  • kalup za polovice jajeta, zečića ili slično
  • toplomjer za tekućinu

Nožem razrežite čokoladu na komade. 810 g čokolade stavite u zdjelu, na lonac s parom i otopite. Ako koristite mikrovalnu, stavite čokoladu 30 minuta na oko 900 vata. Miješajte silikonskom ili drvenom kuhačom dok se ne otopi. Čokolada se mora potpuno otopiti. Termometrom za kuhanje mjerite temperaturu u sredini mase, mora biti između 45 i 50 stupnjeva.

Dodajte ostatak čokolade i miješajte dok se sve ne otopi i spoji. Ponovno izmjerite temperaturu, mora biti oko 32 stupnja. Ako nije, miješajte još malo. Kad čokolada dođe na željenu temperaturu izlijte je iz zdjele u kalup za dvije polovice jajeta.

cokoladna-jaja-povijest

Čokolada mora dobro prionuti za cijelu površinu stijenki kalupa. Malo provrtite kalup da se rasporedi. Pustite da stoji 3 minute. Onda nagnite kalup pogledajte jesu li se na vanjskoj površini čokolade pojavile matirane mrljice. Ako jesu, znači da je spremna za vađenje iz kalupa.
Okrenite kalup i lagano kucnite njime o radnu površinu. Pazite da ne razbijete jaje. Polovice pažljivo položite na krpu.

Otopite još malo čokolade. Kistom dobro premažite rubove polovica jajeta i spojite ih. Ako želite, u čokoladno jaje možete staviti praline, bombone ili neko drugo iznenađenje. Čokoladno jaje pažljivo stavite u hladnjak i pričekajte najmanje 10 minuta da se spoj učvrsti.

Šećernu pastu razvaljajte u jako tanki sloj i izrežite oblike koji vam trebaju, ili ih izvadite malim kalupima. Možete napraviti cvjetiće, listiće, piliće ili geometrijske oblike. Zalijepite oblike jedan za drugi s malo vode, a na čokoladno jaje zalijepite ih otopljenom čokoladom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.