Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

NAJBOLJE PIZZERIJE U ZAGREBU 2018. Jedno međunarodno priznanje i jedan novi lokal

ohara-rijeka

Na već godinama statičnoj sceni zagrebačkih pizzeria ove je godine ipak došlo do stanovitih promjena. I dobrih i loših.

Među one koje spadaju, nažalost, strane investicije; talijanska pizzeria i trattoria na Kaptolu tek je prosječna zalogajnica nevrijedna osobite pažnje, dok se Art of Pizza u Gajevoj, iza koje navodno također stoje Talijani, reklamira trokutima pizze za 18 ili 20 kuna.

Među dobrim promjenama moramo istaknuti prvo službeno napuljsko priznanje jednoj našoj pizzeriji, te otvaranje Public Handmade Pizza & Food u Voltinom naselju.

1. O’Hara, Ivane Brlić Mažuranić

O’Hara je, dakle, dobila certifikat Udruge napoletanskih pizzaoula za autentičnost svije napoletane. Ovim je međunarodnim priznanjem O’Hara potvrdila status najbolje zagrebačke i hrvatske pizzerije.

Zagrebačka se O’Hara ovog ljeta preuredila, vlasnik je i službeno otišao u Češku, posao su preuzeli njegovi sinovi, a pizza je i dalje vrlo dobra. Bilo bi zgodno da se dogovore oko točnog radnog vremena, jer na njihovoj web stranici piše da rade do ponoći a na faceu da rade do 11.

2. Karijola, Vlaška i Kranjčevićeva

Karijola, predstavnica sasvim drukčijeg stila od O’Hare, doživljava renesansu. Prije dva tjedna, u ranu subotnju večer, Karijola u Vlaškoj bila je puna do zadnje stolice. Njene tanke pizze s hrskavim rubovima punim velikih mjehura jednako su fine kao prije petnaestak godina,  a uvođenje male pizze jedan je od pametnijih ugostiteljskih poteza u Zagrebu u posljednje vrijeme.

3. Public Handmade Pizza & Food, Tomislavova, Voltino naselje

Public je vjerojatno najbolje uređena pizzeria u Zagrebu. Taj je prostor strahovito podigao inače ne baš vesele i inspirativne ambijente Voltinog naselja. Pizzu peče jedna od učenica  O’Harina Marina Vanjka. O’Harini se utjecaji vide i u naznakama kvalitete, koju treba poboljšati, i u sastojcima na pojedinim pizzama. Osim solidnih pizza, Public ima i korektan bistronomskih meni, s vrlo dobro pečenim biftekom.

4. Duksa, Duknovićeva

Duksa je dugogodišnja susjedska institucija, s duhovitim nazivima pizze, očiglednim Karijolinim utjecajima u stilu tijesta, i brojnom lojalnom publikom, koja Duksu smatra najboljom pizzerijom u gradu, što naravno nije točno, ali je simpatično kad bilo koji restoran ima tako vjerne navijače.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.